Ce poți vizita în ALANYA. Obiective turistice, activități, unde să mănânci bine și ieftin

Dacă ești în căutarea unei destinații de vacanță care să îți ofere o experiență de neuitat, atunci Alanya este locul potrivit pentru tine. 

Acest oraș din sudul Turciei are de toate: plaje superbe, istorie fascinantă, cultură bogată și activități variate. 

În acest articol, îți vom prezenta ce poți să vizitezi în Alanya, unde poți să mănânci bine și ieftin și ce activități poți să faci pentru a te distra.

Ce poți să vizitezi în Alanya


Alanya are multe atracții turistice care merită descoperite, atât în oraș, cât și în împrejurimi. Iată câteva dintre cele mai populare:

- Castelul Alanya: este simbolul orașului și una dintre cele mai impresionante fortărețe din Turcia. Construit în secolul al XIII-lea de sultanul selgiucid Alaeddin Keykubat I, castelul se întinde pe 6,5 kilometri de ziduri și conține 140 de turnuri și 400 de creneluri. 

De aici, poți admira o priveliște panoramică asupra orașului și a mării. Poți ajunge la castel cu mașina, cu autobuzul sau cu telecabina.

ce sa vizitezi in vacanta in  in alanya turcia

- Turnul Roșu: este o altă clădire emblematică din Alanya, situată în port. Turnul a fost construit tot de sultanul Alaeddin Keykubat I, în anul 1226, pentru a proteja șantierul naval. 


Turnul are o formă octogonală și este făcut din cărămizi roșii. În interior, poți vizita un muzeu etnografic care expune obiecte din perioadele bizantină, selgiucidă și otomană.

- Peștera Damlatas: este o peșteră naturală situată lângă plaja Cleopatra. Peștera a fost descoperită în 1948, când s-a făcut o explozie pentru a construi un port. 

Peștera este plină de stalactite și stalagmite spectaculoase, care au o vechime de peste 15.000 de ani. Pe lângă frumusețea sa, peștera este cunoscută și pentru efectele benefice asupra sănătății, mai ales pentru persoanele care suferă de astm sau boli respiratorii.

- Parcul Acvatic Sealanya: este un loc ideal pentru distracție și relaxare, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Parcul acvatic are două zone principale: una dedicată delfinilor și una dedicată vieții marine. 

În prima zonă, poți vedea spectacole cu delfini, foci și balene ucigașe, sau chiar poți înota cu ei. În a doua zonă, poți admira pești exotici, rechini și țestoase în acvarii uriașe sau poți folosi piscina cu valuri artificiale.

Unde poți să mănânci bine și ieftin în Alanya


Alanya are o ofertă gastronomică variată și delicioasă, care îmbină influențele mediteraneene, orientale și europene. 

Poți găsi restaurante pentru toate gusturile și buzunarele, de la cele tradiționale turcești la cele internaționale. 

Iată câteva recomandări de locuri unde poți să mănânci bine și ieftin în Alanya:

- Bistro Bahama: este un restaurant care servește preparate italiene și mexicane, precum pizza, paste, nachos sau burritos. Atmosfera este prietenoasă și veselă, iar porțiile sunt generoase. Prețurile sunt accesibile, iar calitatea este bună.

- Zorro Restaurant: este un restaurant care oferă mâncăruri mediteraneene și europene, cu accent pe fructe de mare și carne. Meniul este variat și gustos, iar servirea este rapidă și atentă. Prețurile sunt rezonabile, iar locația este plăcută, în apropiere de plajă.

recomandar unde se mananca bine si ieftin in alanya turcia

- Cozy Alanya: este un restaurant care se specializează în preparate din carne, mai ales în steak-uri. Carnea este proaspătă și fragedă, iar sosurile sunt aromate și savuroase. Prețurile sunt corecte, iar ambientul este confortabil și elegant.

Ce activități poți face în Alanya în cuplu


Dacă ești în căutarea unor activități distractive și relaxante în Alanya, ai de unde alege. 

Iată câteva dintre cele mai populare activități pe care le poți face în Alanya, indiferent de sezon.

- Bucură-te de sporturi nautice. Dacă ești pasionat de adrenalină și aventură, poți încerca una dintre numeroasele sporturi nautice disponibile în Alanya. 

Poți face parasailing, jet-ski, banana boat, flyboard sau scufundări. Poți admira frumusețea litoralului și a apelor cristaline, precum și fauna și flora marină. 

Există multe centre și cluburi care oferă echipamente și instrucțiuni pentru aceste activități.

- Relaxează-te la un hamam. Un hamam este un baie turcească tradițională, care constă într-un proces de curățare și relaxare a corpului și a minții.

Într-un hamam, vei intra într-o cameră încălzită cu aburi, unde vei fi spălat cu săpun și apă caldă, apoi masat cu un mănușă specială care îndepărtează celulele moarte ale pielii. 

Apoi, vei fi înfășurat în prosoape moi și vei fi dus într-o cameră răcoroasă, unde vei putea savura o băutură răcoritoare sau un ceai aromat.

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți face în Alanya, dar există multe altele la fel de interesante și distractive. Indiferent de preferințele tale, Alanya îți oferă oportunitatea de a te bucura de o vacanță memorabilă.
MAI POTI CITI