Recomandări ce să Mănânci și Bei pe Caniculă și ce este Interzis

Cum să te hrănești și să te hidratezi în timpul caniculei - Ghid cu sfaturi și recomandări


Bine ai venit la ghidul nostru simplu pentru alimentația și hidratarea adecvată în perioadele de caniculă! 

Pe timpul verii, temperaturile ridicate ne pot afecta organismul, iar o alimentație și hidratare adecvată devin esențiale pentru a ne menține sănătoși și hidratați. 

Iată ce trebuie să mănânci și să bei și ce ar trebui să eviți când termometrele se ridică:


Ce să mănânci pe timpul caniculei


1) Fructe și legume proaspete: Fructele și legumele sunt bogate în apă și nutrienți esențiali, ceea ce le face perfecte pentru a te hidrata și a-ți oferi energie în timpul caniculei. Merele, pepenele galben, pepenele roșu, castraveții, roșiile și salata verde sunt excelente opțiuni.

ce poti sa bei si sa mananci cand este canicula

2) Alimente ușoare și bogate în proteine: Carnea slabă, peștele și leguminoasele sunt surse bune de proteine și nu suprasolicită sistemul digestiv. Aceste alimente te ajută să te simți sătul și energic în același timp.

3) Produse lactate ușoare: Iaurtul sau brânza slabă sunt surse bune de calciu și proteine, iar în plus, te pot ajuta să te simți răcorit.

4) Hidratează-te cu mâncare: Anumite alimente, precum castraveții și pepenele, au un conținut ridicat de apă și te pot ajuta să te hidratezi suplimentar.

Ce să bei în timpul caniculei


1) Apă: Cel mai important lucru pe care poți să-l bei în timpul caniculei este apa. Asigură-te că bei apă în mod regulat pe tot parcursul zilei. Nu aștepta să simți sete, deoarece aceasta este deja un semn că organismul tău este deshidratat.

2) Băuturi izotonice naturale: Dacă ești foarte activ fizic sau transpiri mult, băuturile izotonice naturale pot fi utile pentru a-ți reechilibra electroliții.

3) Ceaiuri reci și infuzii de plante: Ceaiurile reci și infuziile de plante, precum menta sau ceaiul verde, pot fi o alternativă răcoritoare la apă și nu conțin calorii suplimentare.

Ce să eviți să mănânci și să bei pe caniculă


• Alcoolul și băuturile bogate în zahăr: Alcoolul poate duce la deshidratare, iar băuturile bogate în zahăr pot avea un impact negativ asupra nivelului de energie.

• Mâncarea grea și bogată în grăsimi: Alimentele grele și grase pot să îți consume energia și să te facă să te simți letargic în timpul caniculei.

• Băuturile cu cofeină: Băuturile cu conținut ridicat de cofeină, precum cafeaua și unele tipuri de ceai, pot avea efect diuretic, ceea ce înseamnă că te pot deshidrata mai rapid.

• Mâncarea expusă la soare: Evită să consumi mâncare care a stat prea mult timp la soare, deoarece poate fi contaminată cu bacterii și poate cauza probleme digestive.

Pe lângă o alimentație și hidratare adecvată, nu uita să te protejezi de razele solare puternice, să porți haine lejere și să stai în umbră pe cât posibil. 

În plus, fii atent la simptomele de deshidratare, cum ar fi setea excesivă, amețeala sau urina închisă la culoare, și cere ajutor medical dacă apar astfel de simptome.

Acum că ai un ghid simplu pentru alimentație și hidratare în timpul caniculei, asigură-te că îl urmezi și te bucuri de vara în cel mai sănătos mod posibil!
MAI POTI CITI