Nemulțumirea în relația de cuplu: cum Anhedonia socială distruge fericirea conjugală - dovezi științifice

Oamenii de știință au efectuat un studiu util și au găsit rezultate interesante. S-a dovedit că atunci când unul dintre soți petrece mult timp singur, evită contactul cu alte persoane și comunicarea cu un partener, relația este în pericol

Iată ce au aflat oamenii de știință despre asta.

Cercetătorii au studiat modul în care anhedonia socială a unuia dintre soți afectează relațiile în căsătorie

Anhedonia constă în incapacitatea de a simți plăcere din lucrurile fundamentale, sau câteodată din puținele fapte din viață, (ex. mâncare, mirosuri, interacțiune socială, experiențe erotice etc.) 

Anhedonia sociala forum relatia de cuplu simptome si tratament

Astfel de oameni tind să petreacă timp singuri și nu experimentează emoții pozitive din contactul cu alte persoane. 

Pierderea interesului pentru socializare este considerată a fi un factor de risc și simptom al diferitelor boli mintale, inclusiv depresia și schizofrenia.

La studiu au participat o sută de cupluri de tineri căsătoriți care s-au căsătorit în anul precedent.

De trei ori - la începutul studiului, șase luni mai târziu și un an mai târziu - participanții au participat la o serie de teste pentru a evalua nivelul de anhedonie socială, calitatea relațiilor dintre soți și satisfacția conjugală.

O analiză a informațiilor colectate a arătat că atunci când unul din cuplu tace mult, nu vrea să comunice cu un partener, cu greu se obligă să meargă cu el în vizită sau la o petrecere, nu primește nicio plăcere din asta și, în general, se străduiește să fie lăsat în pace, acest lucru duce la faptul că fericirea în căsătorie este doar un vis.

În această situație, ambii soți sunt nemulțumiți de relație: se ceartă adesea, se confruntă cu dificultăți de comunicare și nu pot ajunge la o înțelegere.
MAI POTI CITI