Alimente de inclus în Dietă după 40 de ani: o listă de la un nutriționist

Ce să mănânci după 40 de ani ca să îți menții tinerețea și sănătatea - recomandările unui nutriționist

În zona de 40-45 de ani, fondul hormonal începe să se schimbe activ, nivelul de estrogeni, funcția glandei tiroide și nivelul proceselor metabolice scad. 

Ca urmare, apare adesea o creștere a greutății corporale, pielea își pierde elasticitatea, apar ridurile și tendința de edem. 

Adesea femeile observă că nu numai pielea devine mai uscată, ci și părul devine casant, iar unghiile încep să se exfolieze.

Desigur, nu există niciun produs magic care să poată rezolva peste noapte toate problemele legate de vârstă. Dar totuși, ajustând dieta și suplimentând-o cu unele produse, ne putem menține sănătatea și ne putem prelungi tinerețea. 

lista alimente pentru dieta la vasta de 40 50 de ani

În primul rând, o femeie ar trebui să monitorizeze conținutul suficient de proteine, grăsimi și carbohidrați complecși din dietă. Iar dulciurile și produsele de patiserie ar trebui să fie limitate din dietă.

Acordați atenție următoarelor grupe de produse alimentare.

1. Peștele marin ca sursă de Omega-3

Ca sursă de grăsimi sănătoase, aș recomanda să vă concentrați pe utilizarea peștilor marin. 

Pestele, in plus, va servi ca o sursa excelenta de proteine, necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor si ligamentelor. 

Contine mult seleniu – un cunoscut antioxidant – principalul aliat in lupta impotriva radicalilor liberi – factor care accelereaza procesul de imbatranire. 

Zincul din compoziția peștelui are un efect pozitiv asupra stării pielii și asupra nivelului hormonal. 

2. Semințele de chia ca sursă de grăsimi sănătoase

Desigur, sursele vegetale de grăsimi ( semințele de chia  și de in) sunt și ele benefice. Conțin o cantitate imensă de macro și microelemente, dar cea mai valoroasă este fibrele. 

Compoziția semințelor de in include  flavolignani  - antioxidanți care reduc manifestările sindroamelor menopauzei și premenstruale. 

3. Produsele lactate ca sursă de calciu

O altă problemă presantă pentru femeile din această grupă de vârstă este riscul ridicat de osteoporoză. Prin urmare, este deosebit de important să îmbogățiți dieta cu alimente bogate în calciu: brânză de vaci, brânză tare, iaurt.

Ficatul de cod și peștele vor veni în ajutor - surse de vitamina D, a cărei lipsă duce adesea la problema osteoporozei și, în general, la o „defalcare” sistemică a organismului.  

4. Spanacul ca o modalitate de a furniza organismului potasiu

Alimentele bogate în potasiu și magneziu sunt excelente pentru prevenirea edemului și susțin mușchiul inimii. Acestea sunt bananele, spanacul, fasolea, nucile.  

5. Tofu ca produs bogat în fitoestrogeni

Și, bineînțeles, aș recomanda femeilor să își îndrepte atenția către produsele din soia, care sunt deosebit de bogate în fitoestrogeni - substanțe care în structura lor seamănă cu hormonul estradiol, care este cea mai activă formă de estrogen. 

Consumul suficient al acestora contribuie, printre altele, la scăderea nivelului de colesterol din sânge. 

Tofu este o modalitate excelentă de a-ți diversifica dieta. În sine, acest „caș” de soia are un gust insipid și se potrivește bine cu condimente, cum ar fi turmericul, care a devenit literalmente o descoperire în ultimii ani.

6. Turmericul ca metodă naturală de prevenire a inflamației

Principala descoperire a ultimilor ani. Curcumina, principalul antioxidant al acestui condiment, previne o serie de boli de la inflamație la cancer. 

Doar adăugați-l la toate mesele. Apropo, pentru a spori acțiunea, combinați turmericul cu piper negru, activează biodisponibilitatea condimentului.

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante unice ale turmericului au transformat literalmente acest condiment gustos într-un super-aliment popular. 

Tine minte! O dietă zilnică bine compusă este cheia sănătății, bunăstării și unei dispoziții excelente. Mănâncă variat și gustos! 
MAI POTI CITI