Lista cu Nume de Fete Românești de Sfinți pentru BOTEZ. Nume de sfinți pentru fete ORTODOXE.

7 nume de fete româneşti de sfinţi, lista cu nume biblice de fete sfinte (nume ortodoxe) şi ce înseamnă ele. Nume de sfinți fete din calendarul ortodox, nume de sfinți pentru fete ortodoxe.

1. Felicia

Felicia, cu forma masculină Felix, are la bază numele de origine latină Felicius şi Felicianus, cu semnificaţia „fericire”. 

Răspândirea lor în tradiţia onomastică românească s-a realizat mai ales prin intermediul sfinţilor şi martirilor ce au purtat aceste nume.

Sf. Muceniţă Felicitate, văduvă şi mamă a 7 copii, a fost supusă unor chinuri barbare din cauza credinţei sale neclintită, fiind obligată să asiste la maltratarea copiilor ei, maltrare ce le-au adus, într-un final, moartea. 

nume de fete de sfinti ortodocsi si semnificatia lor


Ulterior, Sf. Felicitate a fost ucisă. Pe data de 7 iulie, Biserica ortodoxă îl comemorează pe Sfântul Felix.

2. Zina

Numele Zina este un nume de fete de origine greacă și provine de la Zenia sau Xenia. 

Semnificația numelui de sfânt Zina este de „oaspete”, „tulpină”. Este un nume de sfânt, fiind purtat de Sfântul Apostol Zina (Zenas sau Zenon), pomenit în ziua de 4 ianuarie împreună cu cei 70 de apostoli.

Sfântul Apostol Zina mai este pomenit de Biserica Orotodoxă împreună cu Sfinții Apostoli Marcu și Aristarh în data de 27 septembrie. 

Sfântul Apostol Zina a fost ucenic și  prieten cu Sfântul Apostol Pavel. El era numit avocat, fiind o persoană învățată ce se ocupa de partea juridică în procesele bisericii.

3) Vasilica

Numele de fată Vasilica este un nume de origine românească și este forma feminină a numelui Vasile, care înseamnă regal, rege, conducător. 

Numele de Vasile s-a răspândit în tot Occidentul sub formă de Vasilios odată cu noua religie creştină. În Est, numele de Vasile a fost foarte popular și răspândit datorită episcopului Vasile cel Mare.

La slavi, numele este foarte vechi și a fost preluat odată cu trecerea la creștinism. 

Astfel, Vasile ajunge și la noi și intră în onomastica românească prin intermediul Sfântului Vasile.

4) Miruna

La baza numelor Miron/ Miruna stă numele grecesc “Myron” care are originea în substantivul „myron” – un ulei extras din plante parfumate, „balsam”, „mirodenie”. 

În spaţiul creştin, acest balsam / mirodenie se traduce prin sintagma „untdelemn sfinţit”, „mir”, folosit la Taina Botezului.

Răspândirea acestor nume derivate din Myron s-a realizat pe cale creştină, fiind foarte des folosite printre maritiri şi sfinţi. 

Sf. Miron, făcătorul de minuni, cel care a creştinat pe mulţi în credinţa lui Hristos, este pomenit de Biserica pe 8 august.

5) Mihaela

Numele de fată Mihaela se identifică cu numele ebraic – miyka’el, care se traduce prin „cel care se aseamănă cu Dumnezeu”.

Mihaela este un nume popular în tradiţia onomastica românească, provenind de la masculinul Mihai, în cultura religioasă aparținând Sfântului Arhanghel Mihail. 

Sfântul Arhanghel Mihail este în tradiția iudeo-creștină conducătorul oștilor cerești. Mulți sfinți au purtat acest nume.

6) Nicoleta

Numele de fată Nicoleta este de origine românească și are semnificația de – a învinge, victorie. 

Numele de Nicoleta reproduce un nume vechi grecesc Nikdlaos, folosit în Grecia antică cu multe secole înaintea erei noastre. Este și varianta feminină a numelui Nicolae.

7) Gabriela

Gabrioela este o formă feminină a numelui Gabriel. Gabor înseamnă – a fi puternic, iar El reprezintă numele divinității. Astfel, se poate spune că numele înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”.

Conotația religioasă a numelui de fată Gabriela constă în proveniența de la prenumele Gavriil. 

Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca binevestitor, fiind cel care îi aduce Maicii Domnului vestea nașterii lui Iisus Hristos.
MAI POTI CITI