Cum poate fi controlat nivelul GRELINEI. Nivelurile grelinei cresc cand postesti.

Nivelurile grelinei sunt in principal reglate de aportul de alimente. Nivelurile grelinei in sange cresc inainte sa mananci sau daca postesti (nu mananci).

Asadar, se considera ca grelina are un rol in declansarea senzatiei de foame.

Grelina este un hormon produs si eliberat in principal de stomac. In cantitati reduse, grelina este eliberata si de intestinul subtire, de pancreas si de creier.

Nivelurile grelinei cresc cand postesti (in acelasi timp cu cresterea senzatiei de foame) si sunt scazute la persoanele supraponderale in comparatie cu persoanele slabe, ceea ce sugereaza ca grelina ar putea fi implicata in reglarea pe termen lung a greutatii corporale.


grelina ce este si ce rol are pentru sanatate

Mancatul reduce concentratiile de grelina. Diferiti nutrienti incetinesc eliberarea grelinei in anumite grade; carbohidratii si proteinele incetinesc eliberarea grelinei mai mult decat o fac grasimile.

Somatostatina (un hormon pancreatic secretat in sistemul digestiv ) inhiba eliberarea grelinei, insa si alti hormoni din tractul digestiv fac acest lucru.

Cand organismul beneficiaza de energie pozitiva, nivelurile grelinei scad si viceversa in cazul in care nu mananci sau suferi de anorexie nervoasa.

Nivelurile grelinei variaza in functie de modificarile rezervei energetice a organismului.

Astfel, grelina are secretie episodica, insa amplitudinea depinde de statusul de hranire.

Grelina este, de asemenea, implicata in reglarea pe termen scurt a apetitului alimentar.
MAI POTI CITI