POVESTI EDUCATIVE pentru copii 3 - 5 ani cu efect terapeutic puternic cu morala explicata

Povestile educative pentru copii de la 3 la 5 ani nu sunt povesti "de adormit" copii, ele sunt chiar povesti terapeutice, o forma de comunicare specifica care se face la diferite niveluri ale fiintei celui mic.

Povestile educative permit conținutului implicat să mobilizele copilul ca, în mod automat, să-și imagineze forme, sunete, culori, imagini, să se contacteze cu relevantul din ceea ce aude şi promovează căutarea de alternative.

Iata asadar cateva povesti scurte educative si cu efect terapeutic bune de spus copiilor cu varsta intre 3 si 5 ani

povesti terapeutice educative pentru copii 3 5 ani explicate

a) Povestea Educativa Fluturele si crisalida

Era odata un om care iubea toate creaturile vii de pe pamant: pasari, insecte, animale. Intr-o zi, mergand printr-o padure, gasi o crisalida de fluture. Hotari sa o ia acasa pentru a vedea minunata transformare a acesteia in fluture.

Zilele treceau una dupa alta.

In cea de-a saptea zi, aparu o mica deschizatura. Omul se aseza si urmari timp de cateva ore cum fluturele se lupta sa iasa. Apoi, deodata, se opri.

Parea ca nu mai poate face nimic. Omul decise sa ajute fluturele, asa ca lua o foarfeca si despica invelisul. Fluturele iesi imediat, dar avea corpul nedezvoltat si aripile mici si fragile.

Omul continua sa urmareasca fluturele, asteptandu-se ca in orice moment acesta sa-si intinda aripile si sa zboare. Dar nu se intampla nimic!

Fluturele isi petrecu restul vietii tarandu-si micul corp si aripile mici si transparente. Niciodata n-a putut zbura. In bunatatea lui, omul a vrut sa-i usureze lupta bietului fluture.

Dar el nu a inteles ca greseste oprind aceasta lupta pe care fluturele trebuia sa o poarte, in mod natural, pentru a iesi din crisalida prin ingusta deschizatura. Aceasta era calea fireasca pentru el: sa transmita aripilor forta trupsorului sau astfel incat sa poata zbura imediat ce se elibera din invelis.

Morala povestii Fluturele si crisalida: Uneori, pentru a deveni mai puternici, este nevoie sa ne confruntam cu anumite obstacole din calea noastra. Daca reusim sa le escaladam si invingem, vom putea zbura spre cele mai inalte si frumoase vise ale noastre.

b) POVESTEA EDUCATIVA CIOCARLIA SI ALBINA

Intr-o zi de vara, Ciocarlia veni la parau ca sa isi potoleasca setea. Atenta la tot ceea ce se petrecea in jurul sau, auzi deodata o voce micuta strigand dupa ajutor. Cand se uita mai bine, vazu o biata Albinuta luata de apa.

Ciocarlia se grabi sa ii sara in ajutor. O scoase din parau si o aseza pe o frunza sa se usuce, ca sa isi poata lua iar zborul.

– Iti multumesc mult! ii spuse Albinuta ostenita. Sper sa te pot ajuta si eu la randul meu, candva!

Ciocarlia zambi in sinea ei, intrebandu-se ce ar putut face pentru ea micuta gaza….

Dupa cateva saptamani, iata ca veni un vanator in partea locului. Vazandu-l, Albinuta se grabi sa o avertizeze pe Ciocarlie de pericol. Din pacate, era cam tarziu: vanatorul o avea pe prietena ei in bataia pustii!

Disperata, albinuta se repezi si il intepa pe vanator, exact cand acesta se pregatea sa traga. Vanatorul, indurerat, lasa balta vanatoarea si pleca sa isi oblojeasca locul intepaturii, iar Ciocarlia scapa nevatamata.

– Este randul meu sa iti multumesc, Albinuto! spuse ea. Si sa imi cer iertare, recunoscu. Nu ma gandeam ca o gaza mica, asa ca tine, are cum sa ma ajute vreodata, dar m-am inselat!

Din ziua aceea, cele doua fura Albinuta si Ciocarlia prietene nedespartite!

Morala povestii Ciocarlia si Albina: nu conteaza cat de "mare" esti fizic, conteaza cat de mare ai sufletul si cat de puternica este dorinta de a face bine celorlati

c) Povestea educativa Obstacolul din drum

In vremuri stravechi, un rege dadu ordin, intr-o buna zi, ca pe drumul cel mare al regatului sa fie pus un bolovan urias.

Apoi, regele se ascunse si urmari sa vada daca cineva va indeparta din drum piatra uriasa. Cativa supusi de la curtea sa si cativa negustori trecura pe acolo, dar ocolira bolovanul. Cei mai multi il acuzara pe rege ca nu pastreaza drumul liber, dar nu facura nimic pentru a-l elibera.

Apoi, regele zari venind pe drum un taran sarman, carand in spinare o legatura mare de spice de orez. Apropiindu-se de bolovan, taranul puse legatura jos si incerca sa mute piatra la marginea drumului. Straduindu-se din greu, reusi in cele din urma.

Pe locul unde fusese piatra, gasi un saculet. In el se aflau mai multe monede de aur si o insemnare a regelui, care preciza ca banii ii vor apartine celui care va indeparta piatra. Taranul pastra banii si isi urma drumul.

Morala povestii Obstacolul din drum: Fiecare obstacol din drumul nostru in viata reprezinta o adevarata provocare si un prilej de a evolua. Fiecare reusita, fiecare depasire a unei greutati ne ofera implinire si multumire.
MAI POTI CITI