RETETA Prajitura FANUROPITA pentru gasirea lucrurilor pierdute cu ajutorul Sfantului Fanurie

Ati auzit de prajitura Fanuropita, acea prajitura care preparata dupa reteta devine plina de puteri miraculoase care te ajuta sa gasesti rapid lucrurile pierdute?

Ei bine Fanuropita este o prăjitură grecească, un dulce de post, care se aduce ca ofrandă Sfântului Mucenic Fanurie pentru găsirea lucrurilor pierdute si nu numai...

Numele sfântului: FANURIE semnifică ”cel ce arată”, fiind astfel un dezvăluitor. Sfântul FANURIE mijlocește in acelasi timp și pentru găsirea drumului în viață, a unui soț sau soții, a păcii sufletești sau a unei persoane dragi...

Care este legenda prajiturii Fanuropita

Când Sf. Fanurie a fost martirizat, fiind acuzat pe nedrept că dorește să ia locul unui împărat, a cerut acuzatorilor sai voie să se roage pentru ultima data.
reteta preparare fanuropita prajitura sa gasesti lucruri pierdute

Sfântul Fanurie s-a rugat in acel moment ca orice persoană care va gati „o turtă cu ulei și zahăr sau o plăcintă și o va da săracilor, să fie ascultat în orice durere va avea”.

De asemenea, sfântul Fanurie s-a rugat ca această jertfă să fie și pentru iertarea păcatelor mamei sale, care murise păgână.

Dumnezeu a răspuns rugăciunii sale și l-a încredințat că oricine îl va chema pe sfânt în ajutor, va fi ascultat de El. 

RETETA PRAJITURA FANUROPITA

ATENTIE! Prăjitura Fanuropita poate fi făcută în orice zi în afară de duminică, din 7 sau 9 ingrediente reprezentând cele 7 Taine ale Bisericii sau cele 9 cete îngerești.

Unii credinciosi gatesc prăjitura Fanuropita în ajunul sărbătorii Sfântului Fanurie, pe 26 august, urmând să fie dusă la biserică a doua zi pentru a fi binecuvântată.

Un alt aspect important este ca pe parcursul prepararii retetei de Fanuropita să vă rugați Sfântului Fanurie și chiar să aveți candela aprinsă la icoana sa.

În unele rețete este recomandat ca ingredientele prajiturii să fie amestecate cu mâna, în timp ce spune Rugăciunea Inimii: "Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul"

Printre ingredientele tradiționale din compozitia prajiturii Fanuropita gasim: făina de grâu, uleiul de măsline, nucile, stafidele, zahărul, scorțișoara și nucșoara.

În foarte multe rețete contemporane regăsim în lista de ingrediente sucul proaspăt de portocale.

O altă condiție este ca FANUROPITA să fie împărțită săracilor. Apoi, după împlinirea cererii, se mai pregătește o prăjitură drept mulțumire pentru ajutorul primit, care se împarte tot celor săraci.

RETETA

Se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte.

Într-un bol de mărime medie, se amestecă:

- 4 căni de făină

- o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu

- o linguriță și jumătate de praf de copt

- o linguriță de scorțișoară

- o cană de nuci măcinate și o cană de stafide.

Într-un bol mai mare, se amestecă:

- o cană de suc de portocale

- un sfert de cană de apă sau suc de portocale

- o cană de zahăr

Amestecați până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugați o cană de ulei (de măsline, ca în rețeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).

Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare.

Tradiția spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit.

De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.

Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios. Se adaugă aluatul în tava pregătită.

Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește – aproximativ 40 de minute. Faceți „testul scobitorii” (introduce-ți o scobitoare în mijlocul prăjiturii și, dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este coaptă).

Se scoate Fanuropita din cuptor și se lasă 5 minute la răcit în tavă.

Când se răcește, se presară zahăr pudră.

Fanuropita se va usca repede, așa că asigurați-vă că o veți pune într-un vas etanș sau acoperit bine cu folie de plastic.
MAI POTI CITI