Cata SARE se pune la MICI de catre producatori. Asociatia Nationala de Protectia Consumatorilor.
Wiki alimentar realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor, care a realizat un studiu pe produse din carne procesată tip „Mici (sau mititei)”, care se găsesc pe piața din România, pentru a afla ce cantitate de sare se găsește în carnea de mici.
ANPC a analizat 14 produse de tip Mici sau Mititeti, care au următorii producători sau distribuitori: Auchan Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Integra SRL, MEGA IMAGE S.R.L., S.C. DOLY-COM DISTRIBUTIE S.R.L., S.C. Smithfield Prod S.R.L., SALBAC S.A., SC ALDIS SRL, SC CARREFOUR Romania SA, S.C. Diana SRL, Selgros cash & carry.
Mod de preparare reteta de mici Sanda Marin: Carnea se toacă mărunt şi se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, condimentele, ardeiul iute şi usturoiul tocat mărunt, cimbrul măcinat praf până când toate se formează o pastă omogenă.
Unii preferă să cumpere micii gata preparaţi, iar oferta supermarketurilor este bogată.
Nutriţioniştii atrag însă atenţia asupra preparatelor respective, susţinând că au în compoziţie produse ce pot dăuna sănătăţii, tocmai de aceea recomandă prepararea acestor produse în bucataria proprie.
Nutriţioniştii atrag însă atenţia asupra preparatelor respective, susţinând că au în compoziţie produse ce pot dăuna sănătăţii, tocmai de aceea recomandă prepararea acestor produse în bucataria proprie.
Micii cu cel mai mic continut de sare identificati au fost
- Smitfield Mici premium vita-porc-oaie 500g (Smitfield) 0.84g/100g
- Selgros Mici KG (Selgros) - 1 g/100g
- Cris-Tim Mici Extra 900g (Cris-Tim) - 1.33 g/100g
Micii cu cel mai mare continut de sare au fost:
- Aldis Mici Pentru Gratar Speciali 900g (Aldis) - 2.6g/100g
- Integra Mici Bucur 900g (Integra) - 2.5g/100g
- Bunea Haiducul Micii lui Bunea 750g (Bunea Haiducul) 2.4g/100g
Si daca vreti sa aveti control asupra micilor pe care ii mancati si preferati sa ii gatiti singuri in bucataria voastra va prezentam Reţeta de mici a Sandei Marin
Ingrediente reteta de mici Sanda Marin: 1 kg ceafă de viţel (mânzat) 500 g ceafă de porc 250 g pulpă de miel 2-3 oase mari de vită 1 lingură de sare piper, după gust 1 ceapă mare, 1 morcov mijlociu, 1 căpăţână de usturoi 1 ardei iute 1 legătură de cimbru 1 linguriţă de bicarbonate Ienibahar Rozmarin Chimen
Oasele de vită se fierb în doi litri de apă împreună cu toate zarzavaturile, timp de două ore până când se fac o supă de doar jumătate de litru.
Strecurăm supa şi o răcim, după care o frământăm bine împreună cu carnea.
Amestecul se lasă la frigider câteva ore bune.
Micii astfel preparati se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie se trag prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat.
Sanda Marin recomanda ca micii să fie mancati cu nu bere, ci alaturi de un vin sec.