Pareri Vitamine si minerale o sursa de sanatate pe care nu trebuie sa o ignorati.

Vitaminele nu isi pot exercita actiunea in lipsa substantelor minerale .In general, aceste substante minerale au efect sinergic, deci isi intaresc reciproc activitatea. Potenteaza actiunea hormonilor , enzimelor, acizilor aminatisi a vitaminelor.

In construirea partilor componente ale organismului si in sustinerea functiilor acestora, este strict necesara prezenta substantelor minerale.

Substantele minerale sunt indispensabile procesului de metabolizare a hidratilor de carbon, proteinelor si lipidelor, favorizand astfel patrunderea lor in celule si transformarea lor eficienta in energie.

Conform cunostintelor medicale actuale, regimului alimentar uman ii sunt indispensabile urmatoarele substante minerale : calciul, fosforul, fierul, potasiul, seleniul, sodiul, iodul si magneziul.

Din alimentele prelucrate sau preparate prin diferite proceduri industriale, (faina alba, zaharul tos etc.) lipsesc aproape toate elementele minerale necesare bunei functionari a organismului.
Vitamine si minerale Pareri administrarea lor opinii medicale

BORUL - in organismul femeilor ajunse la menopauza , impiedica procesul de demineralizare a oaselor si impreuna cu calciul si magneziul, in prezenta vitaminei D, previne instalarea procesului osteoporotic.

ZINCUL - favorizeaza desfasurarea activitatii normale a tesuturilor, este necesar metabolismului proteinelor si hidratilor de carbon.

FLUORUL -impiedica aparitia cariei dentare.

FOSFORUL - este indispensabil structurii normale a dintilor si a oaselor, este in interactiune permanenta cu calciul si actiunea vitaminei D, are un rol important in metabolismul hidratilor de carbon.

IODUL -este necesar desfasurarii activitatii normale a glandei tiroide, e indispensabil dezvoltarii armonioase a organismului si mentinerii unui echilibru energetic normal.

CALCIUL - participa la dezvoltarea oaselor si dintilor si contribuie la mentinerea integritatii lor structurale, e indispensabil procesului de coagulare a sangelui, asigura vitalitatea si rezistenta organismului, mentine activitatea cardiaca normala. 

POTASIUL - este unul din elementele esentiale, care impreuna cu iodul de natriu asigura diferenta de potential caracteristica existenta de o parte si alta a membranei celulare. In interiorul celulelor este cationul aflat in concentratie maxima, participa la mentinerea pH-ului si a echilibrului hidric al organismului , este element indispensabil desfasurarii activitatii normale a muschilor.

SULFUL -este indispensabil mentinerii starii de sanatate a pielii , parului si unghiilor.

COBALTUL - stimuleaza procesul de formare al hematiilor, e elementul component al vitaminei B12, este necesar dezvoltarii normale si mentinerii poftei de mancare.

CROMUL - Complexul alcatuit cu amida acidului nicotinic, intareste actiunea insulinei asupra celulelor cu sensibilitate la actiunea acestui hormon .

MAGNEZIUL - este important procesului metabolic al calciului si vitamina D, e indispensabil desfasurarii activitatii normale a sistemului nervos, muschiului inimii si circulatiei sanguine, este element constituent al multor componente active ale enzimelor.

MANGANUL - activeaza diferite enzime . Este necesar utilizarii optime a vitaminei B1 si a vitaminei E la nivelul organismului.

MOLIBDENUL - este componentul metalic al unor enzime care participa la procesul de metabolizare a hidratilor de carbon - flavoproteine si a bazelor purinice-xantinoxidaz.

NATRIUL (SODIU) - este asemanator potasiului, ionul determinant in mentinerea echilibrului ionic al celulelor, e ionul cel mai important al spatiului extracelular , participa la mentinerea pH-ului si a echilibrului hidric al organismului.

CUPRUL - este important procesului de absorbtie si utilizare a fierului si in procesul de formare a hematiilor.

SELENIUL - este microelement cu rol de protectie impotriva dezvoltarii procesului canceros, stimuleaza sistemul imunitar, are actiune antioxidanta, este necesar desfasurarii activitatii optime a vitaminei E.

VANADIUL - cu foarte multa probabilitate are efecte asemanatoare insulinei, sunt insa necesare studii suplimentare in acest sens.

FIERUL - este necesar sintezei si activitatii hemoglobinei, e indispensabil proceselor oxidative cu eliberare de energie necesara activitatii celulare, participa la procesul de detoxifiere a organismului.
MAI POTI CITI