Tratament intoleranta la gluten. Cu ce inlocuim alimentele cu gluten. Semne si diete.

Specialistii sunt de parere ca intoleranta la gluten este un fenomen care a inceput sa apara tot mai des si care are cauze si in procesarea peste masura a alimentelor care contin gluten.

Intoleranta la gluten este considera drept una dintre „bolile noi” aparute la om odata cu Revolutia Neolitica petrecuta acum aproximativ 10 milenii, care a inclus trecerea de la viata de vânator-culegator la cea de agricultor.

Glutenul este o componenta importanta a cerealelor ca aliment: asigura un aport proteic in dieta si este, mai cu seama, important când e vorba despre transformarea cerealelor în pâine: glutenul e cel care da elasticitate aluatului, îl ajuta sa creasca sub actiunea drojdiilor si da pâinii consistenta ei specifica.

Inainte sa vedem cateva aspecte legate de tratamentul intolerantei la gluten sa aflat in ce mod se testeaza intoleranta la gluten.
tratament-dieta-intoleranta-la-gluten

Testarea intolerantei la gluten se face de catre medicul gastroenterolog prin mai multe analize de sange, prin care se verifica prezenta unor anticorpi specifici la proteinele numite gluteina si gliadina, dozarea anticorpilor anti transglutaminaza tisulara, anticorpilor anti endomisium alaturi de testarea genelor HLA-DQ2 sau HLA-DQ8.

De asemenea, medicul poate recomanda chiar si o biopsie intestinala, insa aceasta se recomanda si se face doar in cazuri exceptionale.

Problema este ca peste 80% din persoanele care sufera de intoleranta la gluten nu prezinta simptome alarmante, de aceea multi traiesc cu aceasta boala, denumita si bola celiaca, fara sa stie ca o au.

5 semne care pot indica prezenta intolerantei la gluten:

1. Dupa ce consumati produse pe baza de grau sau (alte cereale) aveti tulburari digestive, probleme la nivelul stomacului si al intestinelor: gaze, balonare, crampe abdominale, greata, constipatie sau diaree ori o alternare a celor doua (care va duce cu gândul la sindromul colonului iritabil).

2. Aveti migrene dese.

3. Prezentati durere si sensibilitate musculara si a tesuturilor moi (tendoane, ligamente).

4. Schimbari de dispozitie si oboseala continua, acutizata mai ales dupa mese.

5. Tulburari neurologice precum ameteli, dificultate in mentinerea echilibrului, furnicaturi, dureri si senzatii de moleseala a extremitatilor.

Care este tratamentul intolerantei la gluten:

Cum tratam intoleranta la gluten

In acest moment, nu exista niciun tratament medicamentos pentru intoleranta la gluten, astfel ca persoanele care sufera de boala celiaca trebuie sa tina un regim strict intreaga viata.

Intoleranta la gluten poate fi ameliorata doar prin dieta si eliminarea completa a alimentelor care contin aceasta proteina.

Odata ce vor fi eliminate alimentele cu gluten din dieta, intestinul se va vindeca treptat, iar simptomele suparatoare precum greata, balonarea si diareea vor disparea in cateva saptamani.

Intestinul se va vindeca insa complet intr-o perioada de timp cuprinsa intre sase luni si doi ani, in functie de organismul fiecarei persoane.

Glutenul nu dispare la temperaturi ridicate, asa ca el nu se poate distruge prin fierberea alimentelor.

Din pacate, e usor de spus, sa urmezi o dieta stricta fara paine sau alte paste fainoase, dar mult mai greu de facut.

Metoda este, ce-i drept, eficienta: renuntarea la alimentele care contin gluten duce la disparitia simptomelor suparatoare, iar starea de sanatate se restabileste la un nivel satisfacator.

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten trebuie sa inlocuiasca toate alimentele care contin gluten cu orez, porumb, cartof, quinoa, dar si cu ingrediente mai putin cunoscute precum arorutul, fonio, maniocul, meiul, sorgul, tefful si hrisca.