Ce este Virusul Zika care provoaca microcefalie! Simptome si tratament infectia cu ZIKA.

Noua "vedeta internationala" a virusilor este VIRUSUL ZIKA! Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca virsul Zika (transmis de tantarii tigru), suspectat ca ar fi provocat malformatii foarte grave ale creierului la mii de copii, se va raspândi cel mai probabil în toata America.

Ce este virusul Zika si ce simptome are infectia cu ZIKA

Virusul Zika a fost identificat pentru prima data la o maimuta din Africa, în 1947.

Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, s-a înregistrat în 1968.

La fel ca în cazul febrei dengue (o afectiune cauzata de o familie de virusuri, transmisa tot de tantari), virusul Zika este transmis prin muscatura de tantarii Aedes Aegypti, cunoscuti si drept tantari-tigru, originari din zonele tropicale si sub-tropicale.

Virusul Zika este un flavivirus, inrudit cu virusul febrei galbene, virusul West Nile, virusul chikungunya si virusul dengue. Spre deosebire de acesti virusi, pentru Zika nu exista preventie sau tratament. Se dovedeste un risc imens pentru cupluri care vor sa devina parinti, femei ce viseaza sa devina mame si bebelusi nou-nascuti.
Ce este Virusul Zika care provoaca microcefalie copii nou nascuti

Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap.

În unele cazuri, simptomele infectiei cu Zika pot merge pâna la conjunctivita, ganglioni, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza între doua si sapte zile.

Insa virusul ZIKA afecteaza grav mai ales femeile insarcinate. Virusul Zika este asociat unor afectiuni neurologice si malformatii ale fetusilor femeii însarcinate care este purtatoare a infectiei.

In Brazilia si în Polinezia Franceza au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre.

Cea mai afectata este Brazilia, unde s-au nascut aproape 4000 de copii cu microcefalie, dupa ce mamele lor au fost infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii.

Pentru infectia cu ZIKA inca NU exista tratament sau vaccin. In prezent nu exista medicamente sau vaccinuri împotriva virusului ZIKA.

Bolnavilor li se recomanda sa se hidrateze si sa se odihneasca. Medicatia se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor si febrei

Dovada ca acest virus reprezinta o amenintare grava, este si faptul ca Guvernul brazilian a anuntat ca va angrema 220 de mii de soldati în efortul de a combate virusul Zika, raspandit de tântari, si care a provocat panica în toata America de Sud dupa aparitia a câteva mii de cazuri de copii microcefali nascuti de mame infectate.
MAI POTI CITI