Treceți la conținutul principal

Postul CRACIUNULUI 2015 incepe pe 15 Noiembrie: dezlegari, alimente permise, cand se manaca peste

Postul CRACIUNULUI se tine timp de 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie.

Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul Craciunului incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie.

In postul Craciunului credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post.

Pentru ca în postul CRACIUNULUI sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care reprezinta hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate în proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat
alimente permise in postul craciunului cand incepe
pentru sanatatea organismului cât si pentru randamentul în activitatile de zi cu zi.

Dezlegari în Postul Craciunului 2015 - postul Craciunului cand se mananca peste

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. 

Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana în 21 noiembrie, la sarbatoarea ortodoxa a Intrarii în Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamâna, în perioada 20-25 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamâni a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

In postul Craciunului se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia, Izbavitorul.

Dupa unii exegeti ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, in Decalogul scris pe lespezi de piatra.

Postul Craciunului este mai usor fata de postul Pastelui, avand mai multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 22 noiembrie - 14 decembrie, inclusiv.