Biografie MARIN CAZACU: un extraordinar violoncenist si director artistic al Festivalului "Enescu si muzica lumii"

Si daca tot am scris despre programul Festivalului International "Enescu si muzica lumii" - Sinaia 10 -26 august 2015 iata pe scurt si biografia lui Marin Cazacu, sufletul si creierul din spatele acestui eveniment cultural de marca.

Nascut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzica Dinu Lipatti din Bucuresti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumitii profesori Serafim Antropov si Aurel Niculescu.

Cazacu s-a perfectionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo si a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursuri de maiestrie.

Marin Cazacu este laureat al concursurilor internationale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna, Belgrad.

biografie marin cazacu cv violoncelist si profesor de muzica

Din anul 1983 Marin Cazacu este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti si desfasoara o activitate intensa atat în România, cât si în strainatate, sub bagheta unor mari dirijori: Gennadi Rozhdestvensky, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.

Profesorul Marin Cazacu a cantat alaturi de artisti prestigiosi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin si ca membru al formatiei „Pro Arte“ si colaborator al cvartetului „Voces“, precun si la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Venetia, Valencia, Bratislava, Sofia).

Din anul 1992 Marin Cazacu preda violoncelul la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

In 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo“ – impreuna cu Alexandra Gutu, Razvan Suma si Olga Manescu – formatie cu care a concertat la festivalurile de la Venetia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid si Romania, iar cu studentii sai sustine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formatia „Violoncellissimo“.

A înregistrat pentru „Electrecord“ si „Olympia“.

In anul 2006, Marin Cazacu a obtinut titlul de Doctor în muzica sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazar Cosma.

A fondat Orchestra Româna de Tineret în 2008, dupa care au urmat celelate doua orchestre de tineret, în 2010, a treia orchestra de tineret, formata din copii între 13 si 15 ani.

Deasemenea  profesorul Marin Cazacu a fondat ansamblul „Violoncellissimo“, si a initiat festivalul "Enescu si muzica lumi de la Sinaia.

O cariera muzicala si pedagogica care merita cunoscuta.Comentarii