BIOGRAFIE Gheorghe Turda de la Sapanta la Lucia Puscas

Gheorghe Turda  s-a nascut pe data de 6 martie 1948, in Sapanta, in chiar inima Maramuresului.

biografie gheorghe turda blog vedete
Gheorghe Turda canta atat la vioara, la pian si cu vocea.

Artistul popular maramuresean, a urmat Academia de Muzica din Cluj, unde l-a cunoscut pe cel care i-a pecetluit traseul profesional, rectorul Alexandru Farcas.

Al doilea profesor care i-a marcat biografia artistica este Dumitru Farcas, dirijorul sau de la ansamblul Martisorul, sub bagheta caruia a crescut ca student la Cluj in perioada 1966-1973.

Gheorghe Turda a fost prim solist al prestigiosului Ansamblu Rapsodia Romana si director artistic al faimosului Ansamblu Ciocarlia.

Turda a fost ales cetatean de onoare al comunei sale natale, Sapanta, precum si al oraselor Bucuresti(2011) si Cluj Napoca (1997), iar in anul 2002 a fost decorat cu ordinul `Virtutea Militara`, in gradul de Cavaler cu insemn pentru militari.

Printr-un decret prezidential din 1 decembrie 2008 semnat de Traian Basescu, Gheorghe Turda a fost inaintat in gradul de general de brigada in rezerva (cu 1 stea).

In martie 2012 cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda (64 de ani) s-a logodit cu iubita sa, Lucia Puscas.

Lucia Puscas este mama Alinei Puscas, actrita cunoscuta datorita rolului din serialul TV "Narcisa salbatica".

Si daca este sa pasim un pic in sensibilu domeniu al biografie personale a maestrului Gheorghe Turda, aflati ca Anca, fata cea mare a lui Gheorghe Turda, a avut ghinion in dragoste! 

La inceputul anilor 2000, Anca Turda s-a casatorit cu un craiovean, insa, acesta a parasit-o imediat dupa nunta! Gheorghe Turda - Cantec maramuresean: Ce te uiti la gacii mei

Din fericire, fata lui Gheorghe Turda si-a gasit dragostea adevarata si s-a maritat, din nou, in 2009, iar acum este extrem de multumita de alegerea pe care a facut-o.

Cine vrea să-i asculte tipuriturile trebuie sa scoata din buzunar multe parale. 

Iata ce declara intr-un interviu Gheorghe Turda: "Iau 2.000-2.500 de euro pe un spectacol de o oră. La nunti si  la botezuri tariful poate ajungela 3.000 de euro pentru numai trei-patru ore".

Insa cum lumea moderna este o fuga permanenta dupa bani, nu putem condamna faptul ca Gheorghe Turda stie si poate sa faca bani si la varsta lui.

Cam atat despre biografia lui Gheroghe Turda, canatertul de muzica populara care spune sincer: "Mi se spune singurul cantăret-general şi singurul general-artist!"