Moartea regizorului Cornel Todea indoliaza lumea teatrului

Cornel Todea s-a nascut la 18 noiembrie 1935 la Cluj. A fost regizorul care s-a visat erou. Spunea ca acest vis nu i s-a implinit.

biografie Cornel Todea blog vedete
CORNEL TODEA a murit azi. Se afla la GALA TANARULUI ACTOR "HOP" de la MANGALIA. Aceasta gala a actorului a fost initiata de regizor si era incantat sa fie alaturi de studenti, actori,regizori.
Dar nu a mai avut rabdare. De maine nu va mai continua sa profeseze in meseria despre care spunea ca este una din putinele meserii care  te "obliga" sa o iei mereu de la capat.

CORNEL TODEA a regizat sute de spectacole de teatru,emisiuni muzicale,documentare,filme artistice si talk-show-ri. Din 1987 de afla la carma destinelor TEATRULUI" ION CREANGA" in postura de regizor si director. CORNEL TODEA era un om implicat in teatru, cinematografie, avea simt civic.

A fost membru APTR (Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania), membru AZR (Asociatia Ziaristilor din Romania).

Era vicepresedinte UNITER  (UNIUNEA TEATRELOR din Romania),membru al UCIN (UNIUNEA CINEMATOGRAFIEI). Facea parte si din CLUB ROTARY "CURTEA VECHE".

Pentru regizor premiile au fost un lucru ce consfinteau dragostea pentru meseria in care isi cauta salvarea.
Salvarea de ceea ce i-a intunecat viata. Anul trecut magistratii CURTII DE APEL BUCURESTI au declarat ca regizorul CORNEL TODEA a colaborat cu SECURITATEA. Acesta activitate  a debutat in 1950 cand era doar un tanar pe bancile scolii. Regizorul avea sa declare ca a fost fortat sa faca asta pentru a-si apara familia.

In urma sa raman filmele, piesele de teatru pe scenele teatrelor din Bucuresti, "NOTTARA", "TEATRUL BULANDRA", "TEATRUL MIC", "TEATRUL BULANDRA","TEATRUL ION CREANGA", TEATRUL din PIATRA NEAMT, TEATRUL din CLUJ, TEATRUL din IASI.

PREMII  CASTIGATE DE CORNEL TODEA

  1. 1969- PREMIUL al 2-lea la ROMA pentru regia spectacolului "NU SUNT TURNUL EIFFEL" de Ecaterina Oproiu
  2. 1991-PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNA REGIE cu spectacolul "CEI MAI PUTERNICI" de AUGUST STRINDBERG
  3. 1993- PREMIUL APTR pentru CEA MAI BUNA PIESA A ANULUI pentru spectacolul "TREI SURORI" de CEHOV
  4. 1996- PREMIUL SPECIAL AL FUNDATIEI ETHNOS pentru contributia adusa la castigarea unei perspective mai profunde asupra valorilor nationale
  5. 1996- PREMIUL PENTRU REGIA SPECTACOLULUI cu piesa "IMPROVIZATIA DE LA ALMA" de E. IONESCO
  6. 1998- PREMIUL UNITER PENTRU TEATRU TV cu piesa " TOTUL E UN JOC"
A regizat si spectacolul interactiv " PALARIA CU SURPRIZE"." RAMAS BUN, CORNEL TODEA! Lumea teatrului si a cinematografiei a ramas mai saraca!
MAI POTI CITI