Analiza de sentiment.

Studiind emoțiile, dr. Robert Plutchik, psiholog american, a sugerat că există opt emoții primare care servesc drept temelie pentru toate celelate: bucurie (multumire), tristețe, acceptare (incredere), dezgust, frică, furie, surpriză și anticipare.

Conform modelului secvențial al lui Plutchik, emoțiile sunt activate datorită unor stimuli specifici, care declanșează anumite modele comportamentale.

Prin analiza cognitivă a emoției, individul este capabil să preia situațiile, acțiunile, mediile sau indivizii care cauzează emoția.

Aceasta ajută individul să urmărească modul în care acești stimuli influențează bunăstarea lor. Este, de asemenea, un ajutor neprețuit pentru a ajuta la comunicarea stărea lumii noastre interne cu alții semeni

Frumusețea acestui instrument (Roata emotiilor a lui Plutchik) consta în capacitatea sa de a simplifica concepte foarte complexe. Înțelegerea este, de obicei, primul pas spre rezolvarea unei dileme.

Dar, atunci când întrebarea se referă la emoțiile noastre, un proces care apare la nivelul subconștientului, identificarea și verbalizarea lucrurilor este mult mai dificilă.

Roata lui Plutchik nu este singurul instrument disponibil pentru înțelegerea și interacțiunea fără emoții.

Există și alte roți emoționale pe care le putem utiliza pentru a înțelege și detecta mai bine aceste emoții, cum ar fi Geneva Emotion Wheel (GEW).

Insa cel mai usor de implementat intr-un algoritm de analiza de sentiment este roata emotiilor a lui Plutchik!

Atunci când oamenii sunt gata să-și exprime emoțiile (fie negative sau pozitive), incertitudinea și incapacitatea de a le verbaliza pot face procesul de dezvoltare mai dificil.

Prin urmare, atunci când sunteți pusi in primejdie sau în fața incertitudinii, utilizarea acestor instrumente emoționale poate fi extrem de utilă.

Acest lucru se întâmplă atunci când indivizii încep să-și examineze îndeaproape emoțiile, să înțeleagă ce evenimente și stimuli activează aceste emoții și rezultatele pe care le conduc.

Și din moment ce emoțiile prezic sănătatea, performanța, bunăstarea, motivația, simțul împlinirii și determinarea capacității noastre de a lua decizii eficiente, este de neprețuit să le putem înțelege și controla.

Aplicațiile analizei sentimentului sunt largi și puternice. Abilitatea de a extrage informații din datele sociale este o practică care este adoptată pe scară largă de către organizațiile din întreaga lume.

Schimbările de sentiment pe social media s-au dovedit a fi corelate inclusiv cu schimbările de pe piața de valori (BURSA).

Iar pe viitor vom incerca sa implementam o Analiza POMS (Profile of Mood States) care sa urmareasca distributia celor 6 indicatori: Tensiune, Vigoare, Confuzie, Depresie, Oboseala, Furie in legatura cu anumite evenimente.