Radierea Mașinii 2024 ce înseamnă. Acte necesare radierea autoturismului

Din punct de vedere al relației cu autoritățile fiscale, radierea autoturismului poate fi definită ca ștergerea vehiculului din registrele instituțiilor abilitate în domeniul circulației rutiere pe drumurile publice din România.


Unde se face radierea auto și ce acte și documente sunt necesare


În primul rând, vei avea nevoie de o cerere de înmatriculare auto, care poate fi găsită foarte ușor pe platforma drpciv.ro.

Dosarul pe care îl veți depune la DRPCIV (Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor) va trebui să includă și certificatul de înmatriculare al mașinii pe care doriți să o radiați și cartea de identitate a acesteia.

Desigur, și în acest caz veți avea nevoie de cartea de identitate a proprietarului mașinii, atât în copie, cât și în original.

În plus, nu veți mai avea nevoie de un formular de înregistrare aprobat de Direcția fiscală cu competență teritorială, ci veți avea nevoie de un certificat care să confirme ștergerea.

Dacă aveți de gând să efectuați procedura de radiere a unui vehicul care nu este proprietatea dvs. personală, trebuie să știți că veți avea nevoie de o procură specială în acest sens de la proprietarul de drept al mașinii. Procura trebuie încheiată în fața unui notar public.

Important de specificat, dacă mașina care urmează să fie radiată are mai mult de 30 de ani, trebuie să știți că procedura de radiere va fi mult mai simplă.

Mai exact, veți avea nevoie doar de o declarație pe propria răspundere din partea proprietarului sau a moștenitorilor legali.

cum si unde radiază autoturismul 2024


Radierea mașinii 2024. In cazul in care mașina este înmatriculată la o persoana juridica, dosarul trebuie sa conțină si documentația edificatoare pentru dobândirea personalității juridice – certificatul de înmatriculare emis de Registrul Comerțului.

De asemenea, va fi necesară o procură pentru un reprezentant al persoanei juridice, care se va ocupa efectiv de întreaga procedură de ștergere.

În cazul în care după radiere mașina va fi dezmembrată, vor fi necesare următoarele documente pentru radierea auto:


• cerere de anulare completata si semnata de proprietar
• certificatul de înregistrare în copie și original
• plăcuțe cu numerele de înmatriculare ale mașinii
• actul de identitate al solicitantului, în copie și original
• certificatul de ștergere în 3 exemplare
• cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
• certificatul de ștergere în 3 exemplare și documentul care atestă demontarea vehiculului, eliberat de o unitate specializată, în original
• certificatul de atestare fiscală

În cele din urmă, dacă vă aflați în situația de a radia un vehicul care a fost furat, pe lângă documentele menționate în rândurile anterioare, veți avea nevoie și de un document oficial emis de autorități care să ateste faptul că mașina a fost furată.

După cum puteți vedea, nu este chiar atât de dificil să faceți o înregistrare auto, dacă aveți toate documentele necesare și urmați pașii. 


Radierea fiscală a autoturismului unde se face și ce documente îți trebuie

Radierea fiscală a mașinii se face la Direcția Taxe si Impozite Locale

Dosarul cu care te vei prezenta pentru radierea fiscala a unei masini va cuprinde următoarele documente:

• Declarație pentru scoaterea mașinii din evidențe
• Cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală
• Actul de identitate al solicitantului, în copie și original
• Cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
• Actul care atestă înstrăinarea vehiculului sau certificatul de la REMAT, dacă acesta a fost scos din circulație.
MAI POTI CITI