Vitamina D poate reduce riscul de atacuri de cord

Suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de boli cardiovasculare grave, cum ar fi atacurile de cord, la persoanele peste 60 de ani, potrivit unui studiu clinic publicat de BMJ .

Cercetătorii subliniază că diferența de risc absolut a fost mică, dar acesta este cel mai mare studiu de acest gen până în prezent și este nevoie de o evaluare suplimentară, în special la persoanele care iau statine sau alte medicamente cardiovasculare.

Studiul a fost realizat din 2014 până în 2020 și a implicat 21.315 australieni cu vârsta cuprinsă între 60 și 84 de ani cărora li sa repartizat aleatoriu o capsulă de 60.000 UI de vitamina D (10.662 de participanți) sau un placebo (10.653 de participanți). 
pareri vitamina d previne atacul de cord


Durata medie a tratamentului a fost de 5 ani, iar peste 80% dintre participanți au raportat că au luat cel puțin 80% din comprimate. 

Frecvența evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu 9% mai mică în grupul cu vitamina D comparativ cu grupul placebo. 

Ratele atacurilor de cord au fost cu 19% mai mici și ratele de revascularizare coronariană au fost cu 11% mai mici în grupul cu vitamina D, dar nu a existat nicio diferență în ratele accidentelor vasculare cerebrale între cele două grupuri.

Rezultatele studiului arată că suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de boli cardiovasculare grave. 

Acest efect protector poate fi mai pronunțat la cei care luau statine sau alte medicamente cardiovasculare la începutul studiului, adaugă oamenii de știință și sugerează că sunt necesare studii suplimentare pentru a ajuta la clarificarea acestei probleme.

Wiki - Vitamina D este un hormon mai degraba decat o vitamina: ea este necesara organismului pentru ca acesta sa absoarba calciul din intestin si sa il treaca in fluxul sanguin. 

Lipsa vitaminei D3 favorizeaza si apartitia hipertensiunii arteriale si creste riscul de AVC (accident vascular cerebral), desi relevanta directa si mecanismele care stau la baza acestor raspunsuri raman pentru moment necunoscute stiintelor medicale. 

Totusi, faptul ca majoritatea pacientilor care sufera de acest tip de boli prezenta o carenta majora de D3 a dus la concluzia urmatoare: deficitul de D3 este legat de aceste boli in mod direct. In concluzie, un nivel optim de D3 ne fereste in mod real de aceste maladii.
MAI POTI CITI