Ce înseamnă ASMR și la ce ajută. Beneficii și contraindicații Autonomous Sensory Meridian Response
Ce este ASMR. Cum se produce acest fenomen? Tipuri de declanșare. Unde este folosit. ASMR beneficii și efecte adverse.
Ce te ajută să te relaxezi? Sunetul liniştitor al ploii, şoapta valurilor, atingerile blânde?
Sunetele liniştite ale muzicii calmează, masajul şi meditaţia ameliorează stresul.
Dar dacă aceste metode de relaxare nu sunt disponibile? Tehnologiile moderne vin în ajutor. Este suficient să intri online și să redai un videoclip ASMR.
Ce este ASMR și la ce ajută
Abrevierea ASMR înseamnă Autonomous Sensory Meridian Response. Acesta este un fenomen unic care provoacă senzații plăcute în organism ca răspuns la stimularea sunetelor sau a efectelor vizuale.
Reacția se manifestă de obicei sub formă de piele de găină care străbate pielea, în special de-a lungul spatelui și spatelui. Unii îl numesc „masaj cerebral”.
Acest efect a început să fie folosit la începutul secolului al XXI-lea. Cu toate acestea, oamenii au experimentat astfel de senzații încă din cele mai vechi timpuri.
Ei le numesc „pielea de găină”, „valuri calde”, „senzații plăcute în cap”. Șoaptele liniștite, clicurile, ciocănitele, atingerile ușoare pe piele pot provoca „pielea de găină”. Până de curând, acest fenomen nu avea nume și a rămas neexplorat.
Cum funcționează ASMR
Răspunsul se află în creierul nostru. Iritanții activează zonele responsabile de producția de serotonină și dopamină în ea.
Acești hormoni provoacă sentimente de bucurie, relaxare și plăcere. De asemenea, efectul poate fi asociat cu neuronii oglindă. Celulele creierului sunt excitate când observăm acțiunile altor oameni.
De ce acest fenomen provoacă „pielea de găină” unor oameni, în timp ce alții nu? Psihologii atribuie acest lucru temperamentului și sugestibilității unei persoane.
Oamenii flegmatici sunt oameni calmi, cu reacții lente. Le este ușor să se cufunde într-o stare de relaxare și să se bucure de senzațiile plăcute.
Oamenilor coleric energici și activi le este greu să se relaxeze și să se concentreze pe sunete și mișcări. Au nevoie de mai mult timp pentru a obține efectul dorit.
Declanșatori ASMR
ASMR este subiectivă. Toate reacțiile sunt individuale, depind de preferințele personale și de starea emoțională. Nu există factori declanșatori care să-i facă pe toți să se simtă bine. Unii oameni se bucură de sunete, alții se bucură de stimuli vizuali, iar alții se bucură de contactul tactil.
• Declanșatoarele audio sunt sunete care pot provoca o reacție specifică la ascultător. De exemplu, pocnitul degetelor, zgâritul, foșnetul, lovitul.
• Declanșatorii vizuali stimulează percepția vizuală. Acestea includ mișcări ușoare ale mâinii, mișcarea lent a obiectelor sau jocul cu diferite texturi. De exemplu, o persoană amestecă vopsea sau pliază hârtie.
• Declanșatoare haptice - diverse tipuri de atingeri în format video. Actorii desfășoară jocuri de rol care evocă sentimente de relaxare și pace în public. De exemplu, tunderea părului, masajul capului, manipulări cu mătase, catifea, puf moale.
• O combinație de declanșatori este folosită pentru scufundări mai adânci. Combinații populare: șoapte liniștite și mișcări lente ale mâinii, gătit și mestecat, pieptănarea părului și sunetele foarfecelor.
La ce se folosește ASMR
Efectul este aplicat în diverse domenii. În primul rând - în medicină și psihoterapie. Rolele ajută la a face față insomniei, anxietății și depresiei, oferă un sentiment de siguranță, îmbunătățesc calitatea somnului și provoacă un sentiment de euforie.
De asemenea, acest efect este folosit în publicitate pentru a atrage atenția cumpărătorilor și a influența starea lor emoțională.
Sunetele ASMR sunt folosite pentru concentrare. Unii profesori le activează în timpul prelegerilor pentru a ajuta elevii să se concentreze.
Beneficii si efecte adverse ASMR
La ce ajută
• relaxează și calmează
• ajută la rezolvarea problemelor de somn
• îmbunătățește starea de spirit,
• normalizează activitatea inimii,
• reduce nivelul de anxietate
• ajută să facă față singurătății,
• crește atenția și concentrarea.
Oponenții se îndoiesc de eficacitatea și siguranța unui astfel de fenomen. Ei susțin că beneficiile fenomenului nu au fost dovedite, este doar o tendință de modă. Nu toți oamenii experimentează plăcerea de a viziona, unele sunete pot fi enervante sau inconfortabile. În plus, există riscul de a deveni dependent de ASMR.
Una dintre principalele probleme este lipsa cercetării științifice în acest domeniu. Oamenii de știință nu au date despre mecanismele acestui fenomen și impactul acestuia asupra corpului uman.
Este important să fii atent la propriile sentimente și să nu iei la sine înțeles tot ceea ce este prezentat în videoclip. Dacă vă simțiți inconfortabil cu acest tip de conținut, cel mai bine este să îl evitaț