Cum funcționează Psihologia Cognitivă și ce Beneficii are

Sumar articol: ➣ Psihologia cognitiva referat ➣Functia cognitiva exemple  ➣ Tulburari cognitive tratament  ➣ Ce este functia cognitiva ➣ Principalele functii cognitive ➣ Ce inseamna cognitiv ➣ Psihologie cognitivă pdf ➣ Principiile fundamentale ale psihologiei cognitive ➣ Psihologie cognitiva mircea miclea ➣ Cele 8 functii cognitive ➣  Gandire cognitiva

Înainte ca psihologia cognitivă să devină o ramură recunoscută a psihologiei, o mare parte din cercetare și accent s-a pus pe behaviorism. Este perioada din jurul anilor 1950-1970 care a dus la revoluția cognitivă în lumea psihologiei.

Revoluția cognitivă implică faza în care concentrarea asupra studierii comportamentului s-a mutat către procesele interne care au loc în interiorul nostru, care au o influență semnificativă asupra comportamentelor noastre.

Psihologia cognitivă intră în multe aspecte diverse ale creierului uman. Cercetătorii din zonă tind să studieze o mare varietate de subiecte pentru a înțelege mai bine natura complexă a creierului și cum să folosească aceste cunoștințe pentru a-și îmbunătăți funcția generală.

Psihologii cognitivi caută să înțeleagă moduri în care noi, ca oameni, putem avea abilități mai bune de luare a deciziilor, cum putem gestiona diferite tulburări legate de creier și cum ne putem optimiza procesele și abilitățile de învățare, printre alte domenii.

Principiile fundamentale ale psihologiei cognitive care functioneaza

Să aruncăm o privire detaliată asupra domeniilor specifice în care se specializează psihologii cognitivi:

•  Memorie – Când vine vorba de memorie, psihologii cognitivi studiază modul în care formăm, acumulăm și regăsim amintirile. De asemenea, au scopul de a înțelege diferitele tipuri de amintiri, inclusiv memoria senzorială, îmbunătățirea memoriei, memoria pe termen scurt, memoria pe termen lung și memoria de lucru. În esență, principalii factori care fac ca memoria să conteze în creierul nostru, care sunt cauzele exacte ale problemelor de memorie și cum pot fi rezolvate.

•  Procesarea limbajului – Aici, psihologii se concentrează pe psihologia din spatele lecturii, modul în care dobândim și înțelegem limbajul și producția de limbaj. O ramură a psihologiei cognitive numită psiholingvistică ne ajută să înțelegem cum decodifică limbajul creierul uman și cum analizează propozițiile, cuvintele și diferitele concepte de limbaj.

•  Percepție – În percepție, principalele aspecte studiate includ modul în care ne formăm interpretări ale informațiilor pe care le obținem din mediile noastre. Aceasta implică procesarea modulelor precum mișcarea și forma și simțurile noastre (văzul, auzul, mirosul, auzul și gustul). Pe lângă asta, diferite aspecte ale stimulilor senzoriali și modul în care totul se desfășoară pentru a crea percepții solide.

•  Rezolvarea problemelor – Aici, psihologii studiază cum mergem după acțiuni și comportamente bazate pe obiective. Rezolvarea problemelor implică alte aspecte, cum ar fi atenția, percepția, funcția executivă și memoria, pentru a numi câteva. Cercetătorii se concentrează asupra modului în care fiecare element contribuie la procesul de rezolvare a problemelor și asupra posibilelor limitări și asupra modului în care acestea pot fi gestionate.

•  Atenție – Atenția ajută la determinarea informațiilor care trebuie să acorde mai multă prioritate și să proceseze în mijlocul o mulțime de informații diverse din mediu. Domeniile de studiu aici includ modul în care atenția influențează performanța generală, cum crește performanța în ceea ce privește atenția, mecanismele atenției și modul în care creierul răspunde la controlul atenției.

•  Raționament – ​​În psihologia cognitivă, se studiază modul în care facem concluzii false pe diverse subiecte, modul în care evaluăm argumentele logice folosind deducția și inducția și modul în care unii oameni evită să ia în considerare deducția în abordarea raționamentului lor. Tipurilor de raționament li se acordă, de asemenea, o atenție deosebită și asupra modului în care acestea ne influențează creierul, percepțiile și viața în general.

•  Învățare – Psihologii cognitivi își îndreaptă atenția asupra modului în care obținem noi informații și condițiilor necesare pentru ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, ei studiază tipurile de învățare și modul în care fiecare influențează capacitatea noastră de a prelua și stoca noile informații pe care le absorbim. Unii oameni au abilități de învățare mai bune decât alții, iar psihologia ne ajută să înțelegem de ce este cazul și, de asemenea, cum putem îmbunătăți acest lucru.

Raționament și decizie – Domeniile de interes pentru psihologii specializați în judecată și decizie includ modul în care judecata și alegerea afectează comportamentul voluntar implicit și explicit, modelele raționale și riscurile acestora și analizele sistemelor dinamice.

Veți găsi psihologi cognitivi în centre de educație și formare, centre de cercetare și instituții de sănătate.

Ei își folosesc cunoștințele și experiența pentru a găsi modalități mai bune pe care le putem folosi cu toții pentru a ne optimiza funcția cognitivă și a face față provocărilor care vin cu diferite aspecte ale cogniției în diferite momente ale vieții noastre.

Mai simplu spus, psihologii cognitivi își propun să ne ajute să înțelegem cum funcționează creierul nostru, cum ne afectează comportamentele și cum putem folosi aceste cunoștințe pentru a îmbunătăți performanța creierului nostru și pentru a rezolva problemele din viața noastră care apar în acest domeniu, astfel încât să putem conduce mai bine. , vieți mai sănătoase și mai fericite.

Beneficiile psihologiei cognitive


Psihologia cognitivă oferă beneficiul de a ne ajuta să înțelegem, să apreciem și să rezolvăm problemele de sănătate legate de:

- Memorie
– Atenție
- Percepție (vizuală și vorbire)
– Comportament bazat pe decizii
– Rezolvarea problemelor
– Însuşirea limbii
– Uitarea
- Procesarea informatiei

De asemenea, psihologia cognitivă ne ajută să ne ocupăm de controlul emoțional, tulburările de anxietate, tulburările depresive, traumele, abilitățile academice, tulburările din spectrul autist, tulburările de personalitate, problemele relaționale și abuzul de substanțe.
MAI POTI CITI