Câtă Mișcare trebuie să faci pentru a fi sănătos. De ce este important să facem mișcare zilnică.

Sumar articol: Rolul exercitiilor fizice in mentinerea starii de sanatate, Beneficiile activitatii fizice atat fizic cat si mental, Sportul inseamna sanatate, Importanta sportului in timpul liber

Înainte de inventarea agriculturii, oamenii trebuiau să vâneze și să adune pentru hrană - nu e de mirare că strămoșii noștri erau mult mai activi fizic decât noi. 

Așadar, un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea din Pennsylvania arată că astăzi scheletele umane sunt mai ușoare și mai fragile decât cele ale strămoșilor noștri.

Potrivit cercetătorilor, după ce oamenii au încetat să vâneze pentru hrană și s-au apucat de agricultură, nomadismul a fost înlocuit cu un stil de viață sedentar. 

Nevoia de a ne mișca activ a dispărut treptat. Lumea modernă pare să reducă activitatea umană cu toată puterea ei: au apărut canapele și scaunele, mașinile și vehiculele, panourile de control și automatizarea multor sarcini de zi cu zi. 

wiki beneficiile activitatii fizice fizic si mental

Drept urmare, astăzi oamenii stau așezați sau stau întinși mai mult ca niciodată. 

Efectele nivelurilor scăzute de activitate sunt atât de impresionante, încât comunitatea medicală numește un stil de viață sedentar „ noul fumat ”. 

Studiile arată că oamenii care sunt sedentari au șanse mai mari de a fi supraponderali și de a avea boli cardiovasculare, diabet de tip 2, au o calitate mai slabă a vieții și suferă de declin cognitiv.

Cum și cât trebuie să te miști zilnic

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 150-300 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână sau 75-150 de minute de activitate de intensitate viguroasă pentru adulții sub 64 de ani. Le puteți combina. 

De exemplu, într-o săptămână poți să faci două plimbări în forță timp de 40 de minute, să faci două antrenamente de 20 de minute și să dansezi o jumătate de oră.

Pe lângă activitatea aerobă, se recomandă să se angajeze în exerciții fizice de putere de cel puțin două ori pe săptămână. Acestea vă permit să mențineți masa musculară și să întăriți oasele, ceea ce facilitează orice mișcare zilnică.

În același timp, este important să știți că dacă înlocuiți odihna pe canapea cu activitatea fizică de orice intensitate, chiar și ușoară, aceasta vă va afecta pozitiv sănătatea.  

Persoanele în vârstă sunt sfătuite să aloce timp suplimentar exercițiilor de echilibru. Odată cu vârsta, sistemul musculo-scheletic începe să funcționeze diferit: articulațiile devin mai puțin flexibile, coordonarea și echilibrul se deteriorează.

Cum activitatea fizică afectează în principiu starea psiho-emoțională

Sănătatea mintală se îmbunătățește la persoanele care fac sport în mod regulat. Acest lucru a fost dovedit de oamenii de știință norvegieni în 2011. 

Ei au selectat 4.500 de participanți cu vârste cuprinse între 19 și 91 de ani și i-au împărțit în două grupuri: unul făcea constant un fel de exercițiu fizic, celălalt nu era deloc implicat în sport. 

Drept urmare, chiar și activitatea fizică minimă a avut un impact pozitiv asupra bunăstării mintale a oamenilor de toate vârstele.

Orice activitate fizică poate afecta starea emoțională a unei persoane. Chiar și o plimbare de 15 minute într-un ritm alert crește vigilența mentală și îmbunătățește starea de spirit. Așa spun cercetătorii de la Departamentul de Kinesiologie de la Universitatea din Illinois. 

Mai mult decât atât, o încărcătură atât de ușoară este bună, deoarece nu necesită o odihnă lungă. După o plimbare, o persoană se va recupera în aceleași 15 minute și va reveni la o stare relaxată.
MAI POTI CITI