Recomandări ce să bei pe CANICULĂ: Apă minerală, Ayran sau sucuri carbogazoase

Când este expus la căldură, corpul pierde mai multă umiditate decât de obicei, așa că în zilele în care temperatura aerului crește la 30 de grade, este deosebit de important atât pentru adulți, cât și pentru copii să-și monitorizeze regimul de băut. 

Cu ce băutură să-ți potolești setea? Este permisă înlocuirea apei obișnuite cu apă minerală, ayran sau sucuri carbogazoase? Și ce se întâmplă dacă le adaugi gheață? Răspunsurile la aceste și alte întrebări se află în materialul următor.

Câtă apă ar trebui să bei în fiecare zi

Într-o zi fierbinte, transpirația se intensifică și organismul pierde lichid valoros - este de datoria noastră să le compensăm pentru a preveni deshidratarea.

Când nu sunt suficient de hidratați, rinichii vor elimina urină mai concentrată pentru a reduce pierderea de lichide (care poate duce la formarea de pietre).

În mod normal, volumul apei este de 30 ml la 1 kg din greutatea unei persoane. Cu o greutate de, să zicem, 60 kg, se obține o normă zilnică de 1800 ml apă. La căldură + 50% din acest calcul: 1800 + 900 = 2700 ml într-o zi fierbinte în care  transpirăm.

recomadari ce se bei pe canicula si sa fie sanatos

Cum să bei apa pentru a-ți potoli setea

Experții recomandă să bei cu 30 de minute înainte sau după masă, deoarece apa potabilă în timpul mesei poate interfera cu digestia. 

Nu trebuie să încercați să turnați o cantitate mare de apă în voi - 100 ml o dată vor fi suficiente. Dacă vrei să-ți crești regimul de apă, fă-o treptat.

Băuturile reci sunt sănătoase pe caniculă?

În zilele toride obositoare, mulți oameni încearcă să-și potolească setea și să se împrospăteze cu o băutură cu gheață. Dar medicii subliniază că această metodă va face mai mult rău decât bine. 

Când apa rece intră în stomac (unde temperatura este de 36 de grade), va începe să răcească membrana mucoasă, încetinind procesele de absorbție și provocând spasme ale vaselor. Este mai bine să consumați apa la temperatura camerei sau ușor răcită.

Ce băuturi sunt recomandate a se bea pe caniculă

Produsele lactate fermentate, cum ar fi ayranul și chefirul, vă vor ajuta să obțineți aportul zilnic necesar de lichide. 

Medicii au remarcat că sunt grozave pentru potolirea setei, plus că au un efect pozitiv asupra funcționării tractului gastrointestinal. Lichidul sărat completează oligoelementele (sodiul) pierdute cu transpirație și urină.

Ceaiul negru și cafeaua tari, chiar și la rece la căldură, NU sunt o idee bună.

Al treilea dușman în căldură sunt băuturile dulci.

Zahărul provoacă o creștere a glucozei, care la rândul său va duce la creșterea senzației de sete prin creșterea presiunii osmotice în celulă și deplasarea moleculei de apă din aceasta. 

În plus, după băuturile dulci, în gură rămâne un gust dulce, de care vrei să scapi rapid consumând apă plată. 

Acest lucru este valabil pentru diferite tipuri de limonade, sucuri ambalate, ceai dulce, băuturi energizante
MAI POTI CITI