Ce se întâmplă cu Părul la Soare. Cum afectează soarele părul.

Nu doar pielea, ci și părul suferă de expunerea la radiațiile ultraviolete, ambele fiind primii care suportă șocul ultraviolet. 

Ce se întâmplă exact cu părul la soare?

Există două tipuri de radiații solare - razele UV de tip A și tipul B.

Primele pot pătrunde în nori și sticlă, iar impactul lor ajunge în stratul profund al pielii - dermul. Acolo, razele UVA deteriorează ADN-ul celulelor, provocând fotoîmbătrânirea, ale cărei semne principale sunt pielea uscată, pigmentarea și ridurile. Una dintre cele mai teribile consecințe ale expunerii la astfel de raze este melanomul.

Pentru radiațiile UVB, norii și sticla pot deveni un obstacol, iar astfel de raze nu ajung la dermă. Dar în stratul superior al pielii - epiderma - au aceeași acțiune distructivă, plus că provoacă arsuri solare, ale căror consecințe sunt îmbătrânirea prematură a pielii, pigmentarea și riscul de cancer de piele.

cum ne afecteaza negativ soarele parul si cum ne aparam


De ce este soarele periculos pentru păr

În cazul părului, efectul razelor solare nu este mai puțin distructiv. Radiațiile de tip A și B se comportă în mod similar în raport cu părul: razele UVB mai scurte dăunează stratului superior al părului - cuticula, constând din cheratina și lipide, iar razele UVA lungi pătrund în stratul profund al firului de păr - cortexul.

Cortexul este 85% proteină de keratina, care, la rândul său, este alcătuită din aminoacizi. Sub influența ultravioletelor aminoacizii sunt distruși, părul devine uscat, fragil, dur, își pierde elasticitatea și elasticitatea.

Pe langa cheratina, cortexul contine melanina, pigmentul responsabil de culoarea naturala a parului. 

La părul blond, pigmentul este mai puțin rezistent la radiațiile ultraviolete, astfel încât firele blonde se ard la soare - iar acest lucru nu este un avantaj, deoarece melanina este distrusă în acest proces.

Cum prevenim deteriorarea părului și a scalpului datorata expunerii la radiații UV

Una dintre cele mai ușoare moduri de a vă proteja părul și scalpul de deteriorarea foto este să purtați o pălărie. 

Produsele de păr fără îndoială în timpul zilei funcționează și ele bine: creme, seruri, lichide.

Îți recomandăm L’Oréal Professionnel Tecni.Art Pli Shaper spray fixativ cu protectie termica pentru păr 


După ce te întorci acasă de pe stradă sau de la plajă, spală-ți părul, aplică o mască sau balsam cu acțiune hidratantă sau reparatoare. 

Compoziția poate conține keratina, uleiuri, extract de aloe, acid hialuronic.
MAI POTI CITI