Păreri Postul Intermitent: poate mâncatul intermitent să prelungească viața
Pe Internet apar din ce în ce mai mult referiri și păreri la așa-numitul post intermitent.
Susținătorii săi cred că refuzul periodic al alimentelor le aduce mari beneficii: îmbunătățește procesele metabolice, reduce riscul de boli cardiovasculare.
Să ne facem o părere despre ce se întâmplă în organism în timpul postului.
1. De ce este considerat benefic postul intermitent
Se crede că prin post recreăm condițiile în care au trăit strămoșii noștri. Cu mii de ani în urmă, căutarea hranei putea dura câteva ore și chiar zile - și în tot acest timp oamenii nu mâncau nimic.
De aceea postul poate fi bun pentru noi: studii separate arată că acesta reduce riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, cancer, Alzheimer și Parkinson.
Interesul pentru o astfel de „dietă” a crescut mai ales după ce biologul japonez Yoshinori Ohsumi a primit în 2016 Premiul Nobel pentru studierea procesului de autofagie.
Acesta a descoperit că stresul prelungit (în special, postul) accelerează procesul de „auto-alimentare”, în timpul căruia organismul începe să se reînnoiască.
Sistemele de post intermitent sunt diferite:
• 16/8: Puteți mânca doar 8 ore pe zi. Restul de 16 postești.
• 5/2: Câteva zile pe săptămână trebuie să mănânci 500-600 de calorii.
• Eat-Stop-Eat: Se recomandă să postești de 1-2 ori pe săptămână timp de 24 de ore.
Beneficiile postului intermitent
Ca și efecte pozitive s-au remarcat următoarele: scăderea tensiunii arteriale; îmbunătățirea proceselor metabolice; o creștere a concentrației de acizi grași polinesaturați din sânge - substanțe care, conform unei serii de observații, reduc riscul de infarct miocardic și alte boli cardiovasculare.
Într-un alt studiu, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au descoperit că postul pentru o zi poate opri îmbătrânirea celulelor stem intestinale. Cu toate acestea, studiul a fost efectuat pe șoareci.
Orarul meselor joacă, de asemenea, un rol important.
Oamenii de știință au găsit o legătură între pierderea în greutate și momentul în care o persoană primește cea mai bogată masă din punct de vedere caloirc (de preferință dimineața sau după-amiaza, dar nu seara), precum și mesele obișnuite: dacă mănânci aproximativ la aceeași oră în fiecare zi , sistemul digestiv „știe” la ce să se aștepte și funcționează ca un ceas.
Are postul intermitent contraindicații și efecte adverse
Postul este însoțit de senzații neplăcute: disconfort în abdomen, iritabilitate și anxietate, o senzație de oboseală, ca să nu mai vorbim de senzația evidentă de foame.
Dacă este abuzată, această practică poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, care la rândul lor sunt dăunătoare pentru sănătate.
În ceea ce privește prevenirea bolilor prin foame, acesta este un punct discutabil. Oamenii de știință înșiși nu au ajuns încă de acord cu privire la modul în care funcționează și unde poate fi utilizat.