LAPTELE mituri și adevăruri. Alergii, antibiotice, lactoză și edeme.
Iată părerea unui endocrinolog - diabetolog, și a unui nutriționist despre beneficiile și contraindicații laptelui, ce este mit și ce este adevăr legat de consumul de lapte.
Să vorbim așadar despre fapte. Laptele, orice s-ar spune, este o sursă completă de proteine, lipide și carbohidrați, conține aminoacizi esențiali, mulți macro și microcurenți utili.
Pe lângă faptul că conține componente valoroase, laptele și produsele cu lapte acru se saturează perfect și oferă această senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, datorită descompunerii treptate a proteinelor.
Studii recente pe tema „lapte – beneficii și daune pentru organism” indică direct vinovatul – lactoza (de fapt, zahărul din lapte). Această componentă este slab descompusă la adulți: atunci când intră în intestine, lactoza creează un teren propice pentru toxine și bacterii dăunătoare.
De asemenea, se spune din ce în ce mai mult că laptele în cantități mari poate contribui la dezvoltarea unui număr de boli – de la probleme cu sistemul digestiv până la scleroza multiplă și diabet. În special, este imposibil să recomanzi acest produs alimentar oamenilor după vârsta de 55 de ani.
Sunt inevitabile povești de groază precum antibioticele din lapte, sau un conținut crescut de hormoni feminini și, în sfârșit, edem și celulita, pe care le provoacă laptele.
Nutriționiștii spun că NU toată lumea poate digera lactoza, este adevărat. Dar, în cea mai mare parte, acest lucru se datorează unei predispoziții genetice și este exprimat diferit în diferite naționalități. Laptele nu este absorbit de locuitorii din Asia, Africa, America de Sud și unele țări în care istoric laptele nu a fost o sursă de nutriție. Acest lucru nu se aplică locuitorilor Europei.
O alergie la lapte poate fi determinată doar cu ajutorul unui medic cu experiență. El elaborează o dietă care exclude complet prezența lactozei și stabilește perioada în care va fi efectuat controlul. În paralel, se efectuează un studiu de laborator pentru a evalua prezența carbohidraților, care formează baza diferitelor zaharuri.
Endocrinologii ne lămuresc dacă producătorii adaugă antibiotice intenționat pentru a prelungi durata de valabilitate a laptelui. Desigur că NU. Adăugarea de antibiotice în lapte în acest scop nu are sens. Tratamentul cu temperatură și omogenizarea de înaltă calitate sunt destul de suficiente pentru depozitarea laptelui.
Atunci când cumpărăm lapte de la mari producători, minimizăm toate riscurile potențiale. Laptele „infectat” cu antibiotice pur și simplu nu va fi acceptat la fabrică.
Poate laptele să ne provoace edeme?
Aceasta este una dintre principalele temeri ale culturistilor și sportivilor.
Aici nu este vorba doar despre lapte: o dietă rigidă provoacă o deficiență de potasiu și sodiu în organism, iar laptele este doar bogat în acesta din urmă. Astfel, corpul reține sodiul și apa.
Adevărul este că laptele are un indice de insulină ridicat. Însă în momentul de față nu există niciun studiu care să confirme relația dintre consumul de produse lactate și creșterea în greutate.
Care este cel mai bun lapte / produs lactat băut
Dacă alegeți din toate tipurile de lapte cumpărat din magazin, atunci „cel mai util”, care și-a păstrat cel puțin o parte de naturalețe, rămâne cel pasteurizat. În timpul pasteurizării, laptele este încălzit la 67 de grade timp de 30 de minute.
Aceasta este cea mai blândă metodă de procesare folosită aproape peste tot în lume. Astfel, producătorul crește durata de valabilitate a produsului și în același timp efectuează tratamentul antibacterian al acestuia.
Și putem spune cu siguranță că antibioticele NU sunt conținute în produsele din lapte fermentat, deoarece, dacă sunt prezente, este dificil să începeți procesul de lapte fermentat și să obțineți chefir, iaurt sau brânză de vaci de înaltă calitate.