Care sunt intervalele normale de Tensiune Arterială în funcție de vârstă pentru bărbați și femei

Care sunt valorile normale de Tensiune Arterială în funcție de vârstă pentru bărbați și femei. Ce înseamnă cifrele tensiunii arteriale. 

Tensiunea arterială se modifică puțin pe parcursul zilei; când vă relaxați, tensiunea arterială scade, iar când vă deplasați sau simțiți stres, tensiunea arterială crește. 

Hipertensiunea arterială pe termen lung este asociată cu riscuri grave pentru sănătate, inclusiv leziuni ale inimii, creierului și ochilor. 

De asemenea, tensiunea arterială scăzută cronică vine uneori cu riscuri pentru sănătate. Din fericire, există modalități utile de a gestiona atât tensiunea arterială ridicată, cât și cea scăzută.

Ce înseamnă cifrele tensiunii arteriale.

Citirea tensiunii arteriale vine cu două numere. Primul număr se referă la tensiunea arterială sistolică . Al doilea număr se referă la tensiunea arterială diastolică.

„Sistolic” se referă la „contracție” în latină. Tensiunea arterială sistolică este cea mai mare tensiune arterială exercitată atunci când inima ta bate (se contractă) și pune presiune asupra vaselor de sânge.

wiki valori tensiune arteriala femei si barbati dupa varsta

”Diastolic” este legat de cuvântul latin pentru „dilatare”. Tensiunea arterială diastolică este cea mai scăzută tensiune arterială pusă pe vasele de sânge, cu inima în repaus între bătăi, atunci când se dilată (se extinde). 

Măsurătorile tensiunii arteriale sunt înregistrate ca presiune sistolică/presiune diastolică în mm Hg; de exemplu, 120/80 mm Hg.

Care sunt intervalele normale ale tensiunii arteriale în funcție de vârstă pentru bărbați?

Valoarea medie a tensiunii arteriale la bărbați variază în funcție de grupa de vârstă. 

Grupa de vârstă cu cea mai mică valoare normală a tensiunii arteriale este bărbații de 31-35 de ani (114,5/75,5). 

Grupa de vârstă cu cea mai mare valoare normală a tensiunii arteriale este bărbații cu vârsta cuprinsă între 61 și 65 de ani (143,5/76,5).

Care sunt intervalele normale ale tensiunii arteriale în funcție de vârstă pentru femei

Ca și în cazul bărbaților, valorile medii ale tensiunii arteriale ale femeilor variază și în funcție de grupa de vârstă. 

Grupa de vârstă cu cea mai mică valoare normală a tensiunii arteriale este diferită între valoarea sistoică și cea diastolică. 

Femeile cu vârste cuprinse între 21-25 de ani au cea mai scăzută citire diastolică normală (115,5-70,5), în timp ce femeile de 31-35 de ani au cea mai scăzută citire normală sistolice (110,5/72,5).

Grupa de vârstă cu cea mai mare valoare normală a tensiunii arteriale este femeile de 56-60 de ani (132,5/78,5).

Pe măsură ce adulții îmbătrânesc, șansele lor de hipertensiune arterială cresc, cu 90% dintre americani estimat că vor dezvolta hipertensiune arterială în timpul vieții lor.

Tensiunea arterială crescută crește riscul de hipertensiune arterială cronică pe măsură ce îmbătrânești. Luarea de măsuri pentru a vă gestiona tensiunea arterială ajută la scăderea acestui risc.
MAI POTI CITI