Moartea legendarului campion de caiac canoe IVAN PATZAICHIN o viață dedicata DELTEI

5 septembrie 2021 este ziua in care CAMPIONUL la CAIAC CANOE IVAN PATZAICHIN devenit O LEGENDA A PLECAT dintre noi.

ZI DE DOLIU pentru ROMANIA care isi va lua adio de la un MARE CAMPION , UN OM care a fost si va ramane un exemplu pentru toti OAMENII din DELTA pe care a iubit-o cu tot sufletul.

CONDOLEANTE familiei GEORGIANA sotia si IVONA fiica. Care este povestea de viata a OMULUI DELTEI care a visat sa devina CAMPION a promovat un altfel de turism in DELTA a creat un FESTIVAL.

S-a născut la 26 noiembrie 1949 la LILA 23, TULCEA, ROMANIA.

IVAN a avut o copilarie grea a trait intr-un sat izolat de lume dar a realizat ca a te plange de ceea ce ti-a fost dat nu este o solutie. Toate amintirile sale inca din copilarie pana la anii maturitatii sunt legate de DELTA de tinutul feeric unde oamenii se lupta in fiecare anotimp sa traiasca.

La patru ani BUNICUL care a fost mentorului lui "VANIUSA" aka viitorul campion IVAN PATZAICHIN l-a dus prima oara cu barca sa vada DELTA. I-a aratat locurile minunate l-a invatat sa pescuiasca.

In fapt de la 16 ani marele nostru campion a inceput sa munceasca. Soarta parca nu avea cum sa ii ofere mai mult de meseria de pescar. DAR IVAN PATZAICHIN nu inceta sa viseze ca va putea deveni un MARE CAMPION.

a murit ivan-patzaichin biografie wiki varsta

BUNICUL micului "VANIUSA| era INTELEPTUL satului. Avea pentru fiecare un sfat o vorba buna o incurajare. Avea un dulap de carti ii placea sa citeasca si sa fie informat. Ziarele ajungeau cu greu la MILA 23 dar bunicul le citea din scoarta in scoarta si tot la el veneau oamenii din capitala sa le spuna despre tainele DELTEI.

SI mai avea un talent BUNICUL Stia toate plantele DELTEI si facea leacuri din ele. Lumea venea sa ii faca bine. SI VANIUSA a incaput pe mainile tamduitoare ale bunicului atunci cand o cratita cu apa a cazut si a suferit arsuri grave.

Si bunicul l-a tratat si nu i-a ramas nicio arsura. Despre mama sa marele nostru campoin isi aminteste ca era o femeie

Femeiele au inceput sa vina sa le faca rochii si altelel. Copilul IVAN a invatta sa isi ajute mama mai tarziu cand aceasta a achizitionat o masna de cusut.

Atunci cand parintii plecau prin vecini IVAN ramanea singur dar era fericit ca avea timp d ejoaca cu prietenii sai cainii si pisicile. Nu se prea putea sa te joci cu copiii din vecini.

Mai tarziu tatal il ducea pe IVAN la pescuit si nu era usor mai ales iarna. Dar acea lumina a dimineții avea sa ii rămână in suflet pentru intreaga viata. Si pe oriunde l-a purtat vita in străinătate IVAN PATZAICHIN venea acasa acolo unde inima ii salata de bucurie nostalgica de la an la an.

Dupa ce a fost chemat la BUCURESTI in capitala sa devina un sportiv cu acte in regula vita lui IVAN s-a schimbat. LOTCA din DELTA nu se potrivea cu ambarcatiunea din capitala.

Dar cu cat mai mult cădea cu atat era mai înverșunat sa invete. In scurt timp avea sa partiicpe la toate competițiile unde mereu se întorcea cu medalii.

A DEVENIT mai apoi al patrulea CEL MAI MEDALIAT SPORTIV al tarii. Participant la 5 editii de JOCURI OLIMPICE in anii 1968, 1972, 1976, 1980 si 1984.

Ce lectie de viata a dat ROMANIEI IVAN PATZAICHIN la JOCURILE OLIMPICE cand a devenit CAMPION a continuat cursa desi i s-a rupt pagaia.

DAR nimeni si nimic nu l-a putut opri pe OMUL din DELTA. Delegația ROMANIEI a facut contestatie si IVAN a castigat medalia de aur.

22 de medalii mondiale are Ivan Patzaichin în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. 

9 titluri mondiale are Ivan Patzaichin, cucerite între 1970 şi 1983, dintre care trei la simplu, atît pe distanţa de 1.000 m, cît şi pe cea de 10.000

IVAN PATZAICHIN se casatorea in 1977 cu GEORGIANA si un an mai tarziu se nastea fiica lor IVONA.

Familia i-a fost principalul sprijin dar si familia din DELTA lipovenii carora IVAN spunea ca le datoreaza totul.

IVAN PATZAICHIN a absolvit IEFS - INSTITUL DE EDUCATIE FIZICA si SPORT in 1975 asa cum se numea in acele vremuri facultatea pe care o urmau sportivii.

A devenit sportiv angajat la CLUBUL DINAMO la 1 decembrie 2004. Ce mandrii erau parintii ALEXANDRA si VICOL PATZAICHIN de fiul lor.

Tanarul pescar ajuns CAMPION si mai api ANTRENOR al LOTULUI OLIMPIC DE CAIAC CANOE. Avansat la gradul de GENERAL IN REZERVA.

Dupa retragerea din sport marele nostru campoin si-a dedicat viata sportului pe apa. A format viitori campioni si s-a implicat in vita oamenilor din DELTA.

Cine sa stie cel mai bine cum e vita acestor oameni ce le lipsea si care erau nevoile lor?

Suferea camd vedea cum ajunsese DELTA atat de diferita de ce stia din copilarie. A initiat producerea unei canolotca care sa ajute oamenii sa circule mai usor in DELTA.

Din 2011 cu sprijinul si la inițiativa sa a luat ființă Rowmania FEST,  Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle.

Activitati sportive si culturale concerte rock animau vita oamenilor din DELTA. Alesii nostri NU au stiut cum sa IL PRETUIASCA pe marele nostru campion.

De pilda primarul ROBERT NEGOITA l-a lasat pe IVAN PATZAICHIN fara PONTONUL DE PE DAMBOVITA. In locul pontonului s-au construit cafenele si terase?

Apoi primarul A MINTINT iar IVAN spunea ca nu i-a raspuns la telefon niciodata.

IVAN PATCAICHIN avea sa fie atacat violent de oamenii de partid din TULCEA.

MIREL CONSTANTIN de la USR TULCEA a comentat desemnarea lui IVAN PATZAICHI in cadrul comisiei pentru creionarea profilului celui care avea sa fie GUVERNATOR al DELTEI.

IVAN PATZAICHIN s-a retras din aceasta comisie dar toate aceste suferinte s-au acumulat si i-au îndurerat sufletul. LUI OMULUI care a dorit numai binele pentru DELTA si ai sai oameni.

IVAN PATZAICHIN a disparut in ultimii ani parca dorind sa isi regăsească linistea. Nu a mai aparut in emiisuni nici la radio niic la televiziune.

Se imbolnavise de cea mai crunta boala a acestui secol. Ultimii ani a fost internat si NIMENI NU A STIUT.

INIMA BRAVULUI VANIUSA a incetat sa bata azi 5 septembrie 2021. ODIHNA VESNICA si DRUM LIN SPRE LUMINA, MARE OM BUN, MARELE nostru CAMPOIN la caiac canoe IVAN PATZAICHIN !

A MURIT MARELE NOSTRU CAMPION A MURIT LEGENDA SPORTULUI ROMANESC !

NU VA MAI FI NICIODATA UN CAMION ca IVAN PATZAICHIN !

VOM INVATA vreodata de aici incolo cum sa ne pretuim si sa ne iubim campionii ? IN TIMPUL VIETII daca se poate.

IVAN PATZAICHIN la vârsta de 71 de ani a plecat intr-o lume speram mai buna.
MAI POTI CITI