Lista alimentelor bogate in IOD. Top 12 alimente care conțin iod.

Citiți mai multe pentru a afla despre 13 alimente bogate în iod, cât de mult ar trebui să consume o persoană și riscurile de a consuma atât prea mult, cât și prea puțin din acest mineral.

Iodul este un mineral esențial pentru sănătatea tiroidei. Deși multe tipuri de fructe de mare sunt bogate în iod, sunt prezente și în ouă, produse lactate și unele alimente vegetale.

A consuma suficient iod este important pentru o tiroida sanatoasă. Tiroida este responsabilă pentru reglarea hormonilor, metabolismul, sănătatea sistemului nervos și multe altele.

Dacă o persoană are un deficit de iod, aceasta îi poate afecta sănătatea. Deficiența de iod este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide.

lista alimentelor cele mai bogate in iod

TOP 11 Alimente bogate în iod

1. Alge marine

Algele marine sunt pline de iod natural și conțin aproximativ 232 micrograme (mcg) pe porție. Este mai mult decât aportul zilnic recomandat de 150 mcg pentru bărbați și femele care nu sunt însărcinate.

Conținutul ridicat de iod din alge marine se datorează capacității sale de a absorbi iod concentrat din ocean.

2. Codul

În general, fructele de mare sunt o sursă bună de iod. Cu toate acestea, codul este deosebit de bogat în acest mineral esențial. O porție de 100 gr de cod conține aproximativ 158 mcg de iod.

Cercetătorii au descoperit că apele în care trăiește peștele determină cât iod conține codul. De exemplu, codul din Marea Norvegiei avea mai mult iod decât codul Atlantic din Marea Nordului.

3. Halibut

Halibutul este un alt pește oceanic bogat în iod. Cercetările arată că halibutul din atlantic conține aproximativ 21 mcg  de iod pe portie. Deși este mai puțin decât alți pești, oferă o cantitate bună de iod.

4. Merlan de Alaska (Alaska pollock)

Pollock este un membru al familiei de cod care trăiește ăn apele reci din Pacificul de Nord. O porție de 120 de grame (g) de  Merlan de Alaska oferă aproximativ 67 mcg de iod, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea zilnică recomandată

De asemenea, conține acizi grași omega-3, fosfor, seleniu și niacină, care contribuie la sănătatea sistemului imunitar și a sistemului nervos.

5. Crabul

Deși crabul conține mai puțin iod decât alte fructe de mare, acesta oferă totuși între 26 și 50 mcg intr-o portie de 100 g.

Pe lângă faptul că este o sursă bună de proteine, crabul conține și alți nutrienți esențiali. Oferă seleniu, B12 și zinc.

6. Scoici

Scoicile sunt o sursă excelentă de iod. Acestea oferă 135 mcg pe porție, ceea ce reprezintă 90% din doza zilnică ecomandată. Ele pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea inimii și sistemul nervos central.

7. Calamar

Calmarul conține aproximativ 65 mcg pe porție . Este, de asemenea, o sursă bună de Vitamina C, fier și calciu și acizi grași omega-3.

8. Ton

Deoarece tonul este un pește mai gras decât alte soiuri, acesta conține mai puțin iod. Cu toate acestea, la 17 mcg pe 100 grame , este încă o sursă decentă de mineral.

Tonul este o sursă de iod accesibilă, relativ accesibilă, pe care oamenii o pot găsi mai ușor de adăugat la dieta lor decât alte fructe de mare.

9. Lapte

Produsele lactate sunt, de asemenea, o sursă bună de iod. De exemplu, o cană de lapte de vacă fără grăsime conține în medie85 mcg, care reprezintă mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată.

În ciuda acestui fapt, un rezumat dintr-un studiu din 2017 afirmă că concentrația efectivă de iod în produsele lactate variază foarte mult. Factorii care influențează concentrația totală includ randamentul laptelui, sezonul și dacă fermierul face curățarea tetinei cu dezinfectanți care conțin iod. Aceasta înseamnă că laptele are o cantitate variabilă de iod.

10. Brânză

Anumite tipuri de brânză furnizează mai mult iod decât altele. Cu toate acestea, în medie, brânza conține 37,5 mcg de iod la 100 g de brânză.

11. Iaurt

Ca și alte produse lactate, iaurtul este o sursă bună de iod. Doar o ceașcă de iaurt grecesc simplu oferă până la 116 mcg.

12. Ouă

Ouăle - în special gălbenușurile - sunt o sursă bună de iod. De obicei, un ou mare conține 26 mcg de iod.
MAI POTI CITI