Clasificare GLUCIDE Rapide și Lente sau GLUCIDE Bune și Rele. Tipuri de glucide simple și complexe.

Tipurile de Glucide țin cont în clasificarea lor de rolul acestora.

Glucidele au fost încadrate în două categorii bine diferenţiate, în funcţie de capacitatea lor de a fi asimilate de către organism: zaharuri rapide pe de o parte, şi zaharuri lente, de cealaltă.

Însă teoria potrivit căreia glucidele sunt rele a confuzat o mare parte din populație. 

De aceea, ăn loc să clasificăm glucidele în bune sau rele, ar fi mai bine să le descriem ca fiind glucide simple și complexe, sau rapide și lente.

• Glucidele simple (monozaharidele și dizaharidele) sunt găsite în lapte, fructe, miere, băuturi răcoritoare, dulciuri sau produse de cofetărie. Acestea se absorb rapid din tractul gastrointestinal și conferă corpului energie, care durează însă puțin timp, drept urmare ne va fi foame din nou.

• Glucidele complexe (polizaharidele) sunt găsite în cereale integrale și legume, precum și în oleaginoase (nuci, semințe, migdale). Acestea asigură o eliberare lentă și constantă de energie pe tot parcursul zilei.

wiki tipuri de glucide bune si rele clasificare


Așadar, în loc să vorbim de viteza de asimilare, este mai adecvat să studiem glucidele în funcţie de creşterea glicemiei pe care o induc, adică in funcţie de cantitatea de glucoza produsă.

Este admis, prin urmare, de către toţi oamenii de ştiinţă că, de acum, clasificarea glucidelor trebuie să se facă în funcţie de puterea lor glicemică, definită prin conceptul de indice glicemic.

La ce trebuie să fim atenți atunci când consumăm glucide

Cantitatea de glucide din dietă (mai mare sau mai mică) este mai puțin importantă decât tipul acestora. De exemplu, consumul glucidelor complexe care se regăsesc în pâinea integrală sau pastele integrale este mai benefic pentru sănătate în comparație cu consumul de pâine albă sau cartofi prăjiți.

Cele mai sănătoase surse de glucide (cerealele integrale, legumele, fructele) aduc în plus vitamine, minerale și fibre alimentare, elemente care nu se găsesc în produsele procesate. În plus, alimentele procesate au în multe cazuri adaos de sare, zahăr sau conservanți, cu scopul de a prelungi perioada lor de valabilitate și de a adăuga savoare acestor produse.

Glucidele simple nu sunt neapărat glucide „rele”, deoarece o prăjitură nu va avea efecte semnificative asupra sănătății, atât timp cât adoptați o dietă echilibrată și variată. 

Însă prea multe glucide simple pot duce la creșterea nivelului de colesterol și pot favoriza apariția obezității, hipertensiunii sau a steatozei hepatice („ficatul gras”), deoarece excesul de zaharuri simple este stocat sub formă de grăsime.

În ceea ce privește fibrele alimentare, acestea provin în principal din fructe, legume și cereale integrale. 

Beneficiul lor cel mai cunoscut este de a preveni constipația, însă ele oferă și alte beneficii: contribuie la menținerea unei greutăți normale, scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și diabet zaharat, și pot preveni unele tipuri de cancer.

Astfel, glucidele sunt esențiale pentru menținerea sănătății, însă alegerea glucidelor complexe, neprocesate, în detrimentul celor simple, este de dorit.
MAI POTI CITI