Recomandări OMS privind administrarea VACCINULUI MODERNA doze, rapel, femei însărcinate sau care alăptează

Recomandările grupului consultativ strategic al OMS al experților în imunizare (SAGE) privind modul de administrare a vaccinului MODERNA - mRNA-1273 Recomandările au fost convenite în cadrul reuniunii extraordinare SAGE, care a avut loc pe 21 ianuarie 2020 și se bazează pe dovezile rezumate în documentul de bază privind vaccinul mRNA-1273 (Moderna) împotriva COVID-19 și documentul de bază privind boala Covid-19 și vaccinuri.

Rezumatul recomandărilor privind modul de administrare a vaccinului MODERNA:

o Pe baza dovezilor actuale, SAGE recomandă administrarea a două doze  de vaccin (100 µg, 0,5 ml fiecare) cu un interval de 28 de zile între doze. SAGE recomandă în prezent ca, dacă se consideră necesar din cauza circumstanțelor excepționale ale sarcinii bolii COVID-19 într-o țară, intervalul dintre doze poate fi extins la 42 de zile. Dovezile pentru acest lucru nu sunt puternice, dar acesta a fost cel mai lung interval în analizele primare ale studiului de fază 3; marea majoritate a primit a doua doză după un interval mai scurt. SAGE nu recomandă înjumătățirea dozei.

recomandari oms cum se face vaccinul moderna


o SAGE recomandă ca vaccinul Moderna să fie administrat numai în medii în care poate fi tratată anafilaxia. SAGE a furnizat recomandări specifice cu privire la limitele înguste de excludere a vaccinării și la perioada de observare post-vaccinare, precum și la gestionarea, monitorizarea și raportarea oricăror evenimente de siguranță.

o SAGE a recunoscut importanța vaccinării femeilor însărcinate, în special având în vedere prioritatea pentru protecția lucrătorilor din domeniul sănătății, dintre care o mare parte din lume sunt femei. OMS recomandă să nu utilizați vaccinul mRNA-1273 în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care beneficiul vaccinării unei femei gravide depășește riscurile potențiale ale vaccinului, cum ar fi la lucrătorii din domeniul sănătății cu risc crescut de expunere și la femeile însărcinate cu comorbidități care le plasează într-un grup cu risc ridicat sever COVID-19.

o SAGE a recunoscut lipsa datelor privind siguranța vaccinului la femeile care alăptează, dar având în vedere mecanismul de acțiune al vaccinului, a considerat că este puțin probabil să prezinte un risc. SAGE recomandă unei femei care alăptează care face parte dintr-un grup recomandat pentru vaccinare, de ex. lucrătorilor din sănătate, ar trebui să li se ofere vaccinare.

o SAGE recomandă ca vaccinarea COVID-19 să fie oferită, indiferent de istoricul unei persoane de infecție SARS-CoV-2 simptomatică sau asimptomatică. Datele disponibile indică în prezent că reinfecția simptomatică în termen de 6 luni de la o infecție inițială este rară. Astfel, în contextul ofertei limitate de vaccin, persoanele cu infecție SARS-CoV-2 documentată prin PCR în ultimele 6 luni pot alege să întârzie vaccinarea până aproape de sfârșitul acestei perioade de timp.

o După cum sa menționat în Foaia de parcurs de priorizare a OMS, SAGE a subliniat din nou că programele naționale ar trebui să ia măsuri specifice pentru a identifica grupurile afectate în mod disproporționat de COVID-19 și cei care se confruntă cu inechități de sănătate din cauza inechităților sociale sau structurale pentru a aborda barierele din calea vaccinării și pentru a obține un acces echitabil. la vaccinare.

o În perioada actuală de aprovizionare cu vaccin foarte limitată, vaccinarea preferențială a călătorilor internaționali ar contracara principiul echității. Din această cauză și a lipsei de dovezi că vaccinarea reduce riscul de transmitere, SAGE nu recomandă în prezent vaccinarea COVID-19 a călătorilor (cu excepția cazului în care aceștia fac parte, de asemenea, dintr-un grup cu risc crescut identificat în Foaia de parcurs de priorizare a OMS).
MAI POTI CITI