DIETA NORDICĂ păreri forumuri. Meniul dietei nordice bun în diabet și sindrom metabolic

Despre dieta nordică, însuși cei de la Organizația Mondială a Sănătății au păreri excelente. Pe forumurile de nutriție Dieta nordică este considerată în comentarii a fi secretul oamenilor fără diabet și sindrom metabolic.

Efectele pozitive ale Dietei Nordice se concentrează îndeosebi pe reducerea riscului de boli incurabile, precum cancerul, diabetul (inclusiv sindromul metabolic) și diverse alte probleme cardiovasculare.

Această dietă se bazează pe alimente care provin din țări din nordul Europei: Islanda, Suedia, Finlanda, Norvegia și Danemarca.

Începând cu anul 2004, un grup de bucătari din aceste țări nordice s-au reunit pentru a dezvolta așa-numita nouă dietă nordică.
dieta nordica pareri meniu vegetarian pentru diabet si sindrom metabolic

Obiectivul acestei diete nordice este de a promova consumul de ingrediente locale, sălbatice și proaspete pentru a spori și îmbunătăți sănătatea, gastronomia, durabilitatea și identitatea nordică.

Spre deosebire de cele mai populare diete, dieta nordică NU pune accent pe tăierea caloriilor și a carbohidraților. 

În schimb, dieta nordică este o modalitate de a mânca ceea ce este bun pentru tine cât și pentru mediul înconjurător și se concentrează în special pe alimentele vegetale.

Cercetătorii finlandezi au evaluat starea de sănătate a 104 de persoane diagnosticate cu exces ponderal, cu o inflamație puternică în organism, și le-au recomandat să respecte dieta nordică, bogată în principii nutritive valoroase precum acizii grași Omega 3, antioxidanții și fibrele.

După doar 24 de săptămâni, medicii au reevaluat pacienții și au constatat o reducere a inflamației în corp, chiar în conditiile menținerii greutății excesive.

Bazată pe piramida alimentară din Marea Baltică, dieta nordică este un plan alimentar cu un meniu bazat pe plante rădăcinoase, pește gras și cereale integrale. 

În multe privințe dieta nordică este asemănătoare dietei mediteraneene, cu mențiunea că cea din urmă încurajează consumul de ulei de măsline plus un pahar de vin roșu zilnic, în timp ce dieta nordică susține uleiul de rapiță.

Exemplu de meniu dieta nordică

♦ Mic dejun: 1 ceașcă de fulgi de ovăz cu felii de mere și 2 linguri de iaurt bio.

♦ Prânz: salată de ton (amestecă cu ulei de rapiță și suc de lămâie) pâine de secară și salată verde cu frunze

♦ Gustări: fructe de sezon (cum ar fi fructe de pădure vara), brânză de pe piața locală a fermierilor și câteva crackere de cereale integrale

♦ Cină: somon la grătar cu legume rădăcinoase prăjite

Elementele de bază din meniurile dietei nordice includ:

♥ Legume cu frunze verzi

♥ Fructe și fructe de pădure

♥ Cereale integrale (secară, orz și ovăz) și leguminoase

♥ Pește gras (hering, macrou sau somon) de mai multe ori pe săptămână

♥ Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi

♥ Ulei de rapiță
MAI POTI CITI