De ce te Mușcă ȚÂNȚARII. Motive de ce te ciupesc țânțarii așa de des.
Ce anume face ca unele persoane să fie ciupite mai des de țânțari decât altele.
Explicația frecventa "ai sângele mai dulce" pentru faptul că te mușcă țânțarii mai mult decât pe alții, este parțial adevărată.
Unele persoane produc o cantitate mai mare de anumite substanțe chimice în piele. Câteva dintre acele substanțe, precum acidul lactic, atrag țânțarii.
Grupa sanguină cauză a frecvenței mari cu care te ciupesc țânțarii
În plus, exista dovezi clinice care arata ca un tip de sânge (0) atrage țânțarii mai mult decât celelalte (A sau B).
La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt cele mai putin ciupite de țânțari.
Predispunerea genetică și faptul că țânțarii de mușcă mai des ca pe alții
Se pare că unii oameni sunt chiar predispuși genetic să fie înțepați de nesuferitele zburătoare.
Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Infecțios, Genetics and Evolution, persoanele care sunt purtătoare de gena HLA (Human Leukocye Antigen) au un miros corporal diferit, uneori chiar respingător, ceea ce atrage foarte mult insectele.
Mirosul picioarelor și înțepăturile de țânțar
Studiile arată că persoanele care se confruntă cu mirosul neplăcut al picioarelor sunt mai predispuse la înţepăturile de insecte deoarece bacteriile responsabile de apariţia mirosului se pare că atrag ţânţarii într-un mod inexplicabil.
Alimentele consumate atrag țânțarii ca un ”magnet”
Dacă mănânci alimente precum usturoi sau banane, află că respiraţia te poate face o ţintă sigură pentru ţânţari şi asta pentru că ei se folosesc de simţul olfactiv pentru a ne găsi.
Cu cât mirosim mai puternic, cu atât ţânţarii ne vor găsi mai uşor!
Se mai spune că o singură halbă de bere e suficientă pentru a stârni interesul curioşilor ţânţari. Cauzele? Necunoscute!
Soluții simple să scapi de țânțari și de mușcăturile dureroase ale acestora
Evident cî nu-ti poți schimba grupa de sânge, dar te poti proteja de țânțari dacă adopți câteva măsuri simple si la îndemână.
Exista numeroase produse contra țânțarilor in farmacii si in supermarketuri, insa nu toate contin si cea mai buna cantitate de compuși chimici eficienți împotriva acestor insecte.
Folosita inca din anul 1957, substanța activa Dietiltoluamid (DEET) continua sa fie cea mai buna alegere in a te proteja de țânțari.
În opinia dr. Dutta, insectifugul cu o concentrație de 30% DEET este cel mai eficient in prevenirea înțepăturilor de țânțari.
Exista si variante naturale, bazate pe eucalipt si ulei de lămâie si care sunt la fel de eficiente ca un insectifug cu o concentrație mica DEET.
Produsele contra tantarilor folosesc substanța activa DEET intr-o concentractie ce variaza intre 10% si 60%.