VITAMINA K beneficii și contraindicatii. Vitamina K din fructe si legume

Cuprins: vitamina K ce este, vitamina k indicatii, vitamina k utilizare, vitamina k beneficii, vitamina k absorbtie.

Părerea noastră este ca vitamina K NU este un tratament pentru COVID-19, dar studiul clinic efectuat în orașul olandez Nijmegen ilustrează că o carenţă a vitaminei K este asociată cu un pronostic slab pentru pacienți infectați cu coronavirus.

O ipoteză științifică interesantă a unor cercetători din Olanda afirmă că vitamina K, a cărei deficiență poate cauza probleme de coagulare a sângelui, ar putea proteja (puțin) împotriva COVID-19.

Cercetătorii din orașul olandez Nijmegen au observat că pacienții COVID-19 cu cele mai puternice simptome aveau deficiențe majore de vitamina K.

vitamina k picaturi pastile alimente

Prezentă în mai multe alimente, cum ar fi spanacul, ouăle, fructe de pădure sau brânza albastră, vitamina K joacă un rol în coagularea sângelui și posibil și în funcția pulmonară, spun autorii unui nou studiu.

Deși este considerată o boală respiratorie, boala COVID-19 cauzează multe probleme în afara plămânilor, în special probleme legate de coagularea sângelui și degradarea fibrelor pulmonare.

Aici s-ar putea simți efectul pozitiv al vitaminei K, spune profesorul Leon Schurgers, de la Maastricht University, coautor al acestui studiu, pentru Nutraceutical Business Review.

Studiul evidențiază că o carenţă a acestei vitamine e asociată cu un pronostic slab pentru pacienți. Astfel, ipoteza cercetătorilor este că vitamina K ar putea duce la rezultate mai bune pentru pacienți, în special în legătură cu sănătatea cardiovasculară, și poate chiar pulmonară.

Cercetătorii au observat că pacienții COVID-19 internați la Spitalul Canisius Wilhelmina din Nijmegen aveau un nivel scăzut de vitamina K. 

Când au comparat 134 de pacienți cu 184 de voluntari neinfectați (grupul de control), cercetătorii au observat că pe măsură ce simptomele erau mai grave, nivelul de vitamina K era mai scăzut.

Vitamina K are trei forme si anume: vitamina K1 (Filochinona), K2 (Menachinona) si K3 (Menadiona). 

Toate cele trei variante ale vitaminei contribuie la metabolizarea calciului in organism deoarece activeaza proteinele care transporta ionii in diverse parti ale corpului, acolo unde este nevoie.

Deficitul de vitamina K este usor de observat deoarece se manifesta prin sangerari la nivelul gingiilor, hemoragii nazale, slaba coagulare a sangelui, sangerare abundenda in perioada menstruatiei, anemie, vanatai fara motiv, dar si o durata mai mare de sangerare in cazul unor taieturi minore.

Chiar dacă nu te ajută împotriva unor cazuri severe de COVID-19, este bun pentru vasele de sânge, oase, și probabil și pentru plămâni.

Există, de asemenea și o formă comercială, sintetică, care se folosește în terapie. Vitamina K2 (menaquinona) este produsă de bacteriile din colon.

Vitamina K3 (menadiona) este o formă solubilă în apă, comercializată în trecut, însă nu mai este folosită în prezent în terapie datorită toxicității. Vitamina K este cofactor în carboxilarea unor resturi de acid glutamic, în vederea formării proteinelor coagulării.

Cele mai importante surse de vitamina K1 sunt alimentele vegetale iar printre ele amintim: fasole, broccoli, varza, alge, legume verzi, verdeturi, ceapa verde, castraveti cruzi sau murati, sparanghel, busuioc, prune.

Vitamina K2 poate fi extrasa din alimente de origine animala  precum: carne lactate sau oua.
MAI POTI CITI