RUSALIILE Ortodoxe semnificație. Rusaliile ce înseamnă și ce este strict interzis de Rusalii.

Rusalii ortodoxe semnificație creștină ➢ Rusalii datini și obiceiuri ➢ Rusalii explicație etimologie și ce este strict interzis să faci de Rusalii ➢ Traditii de rusalii ce se mănâncă de Rusalii

Ce înseamnă sărbătoarea de Rusalii

Numele sărbătorii de Rusalii vine conform doxologiei de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, ce în vechime era închinată și strămoșilor.

Rusaliile cad totdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști, cand a avut loc evenimentul sărbătorit si când evreii iși serbau și ei praznicul .

Rusalile reprezintă totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii crestine, deoarece in aceeași zi, în urma cuvântării insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete.

rusalii datini si obiceiuri ce este interzis sa faci de rusalii

Tradiții și obiceiuri creștine de Rusalii

Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) interzice îngenuncherea în această zi. De fapt, prin acest canon este recomandat să nu se îngenuncheze în biserică și acasă, în orice zi de duminică. Cu toate acestea, nu este un păcat.

Pogorârea Duhului Sfânt sau așa zisele Rusalii. Una dintre cele mai importante sărbători se ține diferit în funcție de fiecare zonă a țării. De pildă, atât în Transilvania, cât și în Moldova, românii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt timp de trei zile.

De asemenea, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile durează șapte zile, iar în Banat, opt zile.

De Rusalii, credincioșii duc în biserici ramuri de nuc sau de tei, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli, pentru a fi sfințite.

Cu aceste ramuri se împodobesc apoi casele și icoanele, fiindcă se consideră a avea puterea de a alunga spiritele rele.

De sarbatoarea Rusaliilor apartin o sumedenie de datini, credinte si rituri religioase populare, legate de pomenirea generala a mortilor din sambata precedenta (Sambata mortilor sau Mosii de vara).

Ce este strict interzis să faci de Rusalii

Așa cum este normal, fiecare sărbătoare mare aduce cu sine o serie de superstiții. Încă din vremurile vechi, se spune că cine nu respectă cu strictețe ziua de Rusalii, va avea de-a face cu ”lelele”, niște sprite malefice care provoacă boala denumită din popor “luat din Rusalii”.

Se spune în popor că acela care nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Nu se lucrează în ziua de Rusalii.

Cine va încălca această regulă va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și nu prețuiește cum se cuvine ziua lor.
MAI POTI CITI