DEX Jargon EV ce inseamna: BEV, CCS, SOC, SOH, GOM, DCFC

Câteva dintre elementele de „jargon EV” des întâlnite atunci când vine vorba de maşinile electrice sunt: BEV, CCS, SOC, SOH, GOM, DCFC etc. 

Iată în continuare un mic dicţionar cu ce înseamnă fiecare din aceste elemente ale jargonului EV.

* Ce înseamnă AC (Alternating Current) = Curent Alternativ (CA). Este modul cel mai ieftin și eficient prin care electricitatea poate fi transportată pe distanțe lungi.

* Ce înseamnă DC (Direct Current) = Current Continuu (CC). Este „forma” curentului electric „preferată” de acumulatori și baterii. Curentul Continuu nu poate fi transportat pe distanțe mari, dar este ideal pentru a alimenta un motor electric de la un acumulator sau baterie.

* Ce înseamnă Fast Charge = Încărcare rapidă, de regulă folosind curent contiuu distribuit de o stație ce poate avea puteri cuprinse între 25 și 350 kW. Cele mai comune stații de încărcare fast charge asigură o putere de 50 kW.
jargon ev dex online masini electrice

* Ce înseamnă EV (Electric Vehicle) = Mașină electrică, mai precis un autovehicul care folosește electricitatea ca sursă pentru a obține motricitate.

* Ce înseamnă BEV (Battery Electric Vehicle) = Mașină electrică care folosește baterii de acumulator (de regulă Litiu-ion) pentru a stoca energia necesară motricității, nevând la bord posibilitatea de a produce energie electrică. Este mașina electrică în cel mai pur sens al termenului, iar diferențierea față de EV a apărut după ce unii producători auto au promovat ca „mașini electrice” (EV) niște autovehicule care erau, de fapt, hibride (ex: prima generație Chevrolet Volt / Opel Ampera).

* Ce înseamnă PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) = Autovehicul hibrid capabil să ruleze și în mod pur electric, având posibilitatea ca bateria să fie încărcată la bord prin arderea de combustibil fosil, cât și de la o sursă externă (priză).

* Ce înseamnă FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) = Mașină electrică care folosește pile de combustie pe hidrogen pentru a produce, la bord, energia electrică necesară deplasării.

* Ce înseamnă FCHEV (Fuel Cell Electric Vehicle) = Mașină hibridă care folosește pile de combustie pe hidrogen pentru a produce, la bord, energia electrică necesară deplasării, dar care, în același timp, are posibilitatea de a alimenta bateria de acumulatori și de la o sursă externă (priză).

* Ce înseamnă HV (High Voltage) = Voltaj ridicat, de regulă se referă la bateria de mare voltaj (sau bateria de tracțiune) a unui automobil electric (sau plug-in hibrid).

* Ce înseamnă LV (Low Voltage) = Voltaj scăzut, de regulă se referă la bateria de 12 V pe care o are în dotare orice mașină electrică.

* Ce înseamnă CCS1 (Combined Charging System) = Cconector din primele generații dedicat încărcării rapide a unui autovehicul electric, folosind curent continuu (DC în Engleză sau CC în Română).

* Ce înseamnă CCS2 (Combined Charging System) = Conector dedicat încărcării rapide a unui autovehicul electric, folosind curent continuu (DC în Engleză sau CC în Română). Este în acest moment cel mai comun standard de încărcare rapidă pentru mașinile electrice actuale și este folosit sub denumirea simplă CCS, nu CCS2.

* Ce înseamnă CHAdeMO = Conector dedicat încărcării rapide a unui autovehicul electric, folosind curent continuu. Este un standard comun pentru mașinile electrice asiatice. Totodată este și primul conector care permite flux de energie dinspre bateria de mare voltaj a unui automobil electric spre un consumator extern (casă, rulotă, etc…).

* Ce înseamnă GB/T = Conector dedicat încărcării rapide a unui autovehicul electric, folosind curent continuu (DC în Engleză sau CC în Română), fiind un standard comun pe piața din China.

* Ce înseamnă OCPP (de la Open Charge Point Protocol) = Este o platformă deschisă pentru protocoalele de comunicație dintre mașinile electrice și infrastructura de încărcare electrică și invers.

* Ce înseamnă SOH (State Of Health) = Starea de sănătate a bateriei, respectiv câtă capacitate de înmagazinare de energie electrică mai are un acumulator.

* Ce înseamnă SOC (State Of Charge) = Starea/nivelul de încărcare al bateriei, la un moment-dat.

* DCFC (Direct Current Fast Charge) = Încărcare rapidă, la curent continuu, adesea la stații cu puteri de 50 kW sau superioare.

* Ce înseamnă Rapid Charger / Rapid Charging = Încărcare rapidă a unei mașini electrice la o stație de încărcare rapidă.

* Ce înseamnă Level 1 = Încărcarea unei mașini electrice la o priză domestică (putere maximă 3,7 kW), folosind curent alternativ (AC în Engleză sau CA în Română).

* Ce înseamnă Level 2 = Încărcarea unei mașini electrice la o stație de încărcare (putere maximă 22 kW), folosind curent alternativ (AC în Engleză sau CA în Română).

* Ce înseamnă Level 3 = Încărcarea unei mașini electrice la o stație de încărcare (putere maximă între 25-350 kW), folosind curent continuu (DC în Engleză sau CC în Română).

* Ce înseamnă Type 1 / J1772 = Conector dedicat încărcării mașinilor electrice din primele generații. Folosește întotdeauna curent alternativ (AC în Engleză sau CA în Română).

* Ce înseamnă Type 2 / Mennekes = Conector dedicat încărcarii mașinilor electrice care a înlocuit, treptat, Type 1. Se regăsește pe majoritatea mașinilor electrice pentru încărcarea semi-rapidă, folosind curent alternativ (AC în Engleză sau CA în Română).

* Ce înseamnă ICEd / ICEing = Situația în care un loc de încărcare pentru mașini electrice este blocat de o mașină pe combustie (de la ICE = Internal Combustion Engine, adică motor cu combustie internă). Este vorba mai ales de blocarea cu intenție și rea-voință a unui loc de încărcare EV.
MAI POTI CITI