CRIZA de METFORMIN si EUTHYROX ii lasa pe pacienti fara alternative la tratamente

Societatea Națională de Medicina Familie AVERTIZEAZA asupra crizei de METFORMIN si EUTHYROX care nu se mai gasesc in farmacii si faptul ca aceasta situatie pune in pericol sanatatea si viata pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 si hipertiroidism.

Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienților cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte mulți este singura medicație.

Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic ci reprezintă simultant creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic, etc.

Pe de altă parte, levotiroxina (denumirea comerciala Euthyrox) reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

unde gasesc euthyrox si metformina in farmacii

A sista accesul pacienților la tratamentul esențial pentru controlul bolii presupune apariția de complicații și chiar creșterea riscului de mortalitate.

O astfel de situație nu e de dorit niciodată, dar în contextul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală.

De aceea Societatea Națională de Medicina Familie solicita asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol.
MAI POTI CITI