BENEFICIILE MERSULUI pe JOS. Ce se intampla in corp cand mergi pe jos.

S-a observat că o plimbare zilnică de numai 15 minute poate reduce rata mortalității cu 22%. De asemenea procentul a fost în creștere în cazul în care durata mersului era mai mare.

Mersul pe jos este un tip de exercițiu aerobic, care stimulează ritmul cardiac și respirația, ceea ce face ca inima să pompeze mai mult oxigen către țesuturi. Cu cât mergi mai repede cu atât mai aerobică este activitatea.

Un studiu clinic din anul 2016 a arătat că 45 de minute de mers pe zi, 5 zile pe săptămână, pentru copiii obezi, au avut ca rezultat creșterea capacității lor pulmonare în numai 6 săptămâni, iar un mers rapid, combinat cu unul încet, îmbunătățesc condiția fizică mai bine decât un mers la o viteză constantă.

beneficiile mersului pe jos recomandari medicale

Iata o lista cu cateva din efectele benefice ale mersului pe jos asupra starii noastre de sanatate.

1) Previne bolile cardiace. Potrivit American Heart Association, mersul pe jos este nu mai puțin eficace decât alergarea atunci când vine vorba de prevenirea bolilor legate de inima sau accident vascular cerebral. 

Această activitate ajută la evitarea problemelor cardiace prin scăderea tensiunii arteriale crescute și a nivelului de colesterol și îmbunătățirea circulației sângelui.

2) Mersul zilnic pe jos îmbunătățește mobilitatea și reduce riscul de accidentare. Orice exercițiu fizic, inclusiv mersul pe jos, întărește oasele și țesuturile și îmbunătățește circulația sângelui.

3) Previne Alzheimer-ul. exercițiile de aerobic cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, prevenirea demenței timpurii, reducerea riscului de boală Alzheimer și îmbunătățirea stării generale a sănătății mintale. 

4) Previne diabetul.  Mersul pe jos se dovedește a fi un instrument mult mai eficient în prevenirea diabetului decât alergatul. 

Un studiu clinic efectuat pe un grup de „plimbareti” a demonstrat o îmbunătățire a toleranței la glucoză de aproape 6 ori mai mare decât cea a unui grup de „alergători”, pe o perioadă de încercare de 6 luni.

5) Asigura imbunătățirea digestiei. 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi nu numai că ar putea să reducă riscul de c@ncer de colon în viitor, ci să amelioreze digestia și constipația ajutând la regualizarea mișcărilor intestinale.

RECOMANDARE! Practicaţi mersul pe jos în mod regulat. O plimbare pe săptămână nu va avea niciun efect. Dacă nu puteţi să faceţi plimbări în fiecare zi, faceţi-o cel puţin de 2-3 ori pe săptămână. 
MAI POTI CITI