SUPLIMENTELE cu ZINC si VITAMINA C pot dauna grav sanatatii luate in exces

Lumea medicala este de parere ca un abuz de suplimente si medicamente care contin VITAMINA C si ZINC poat avea efecte grave asupra sanatatii.

Astfel, conform ultimelor cercetari, Excesul de vitamina C și zinc distruge rinichii și slăbește sistemul imunitar. 

Zincul se găseşte în fiecare celulă a corpului; este un mineral important, stimulând funcţia imunitară a organismului, simţul văzului,  al mirosului, al gustului; reglează glicemia, metabolismul, procesele de vindecare şi funcţionarea corectă a tiroidei.

Doza maximă recomandată  de ZINC este de 40 mg pe zi.


doza maxima de zinc care nu are efecte secubdare grave


VITAMINA C acţionează ca un important antioxidant, încetinind îmbătrânirea şi apariţia bolilor cronice, inclusiv a maladiilor cardiace, a cancerului şi artritei.

Pentru adulţi, doza maximă zilnică de Vitamina C, recomadată de medici, este de 2.000 mg pe zi (aceasta fiind doza totală, provenită atât din alimente, cât şi din eventualele suplimente de vitamina C).

Însa, dozele prea mari de vitamina C produc balonări şi alte tulburări digestive (diaree, greaţă, vomă, arsuri gastrice), dureri de cap, insomnii şi formarea pietrelor la rinichi.

La fel, dozele mai mari de zinc, luate o perioadă îndelungată, pot avea efecte îngrijorătoare: tulburări digestive, un gust metalic în gură, ameţeală, dureri de cap, o stare accentuată de oboseală cronică, transpiraţii intense, pierderea coordonării musculare, intoleranţă la alcool şi halucinaţii.

În plus, dozele foarte mari de zinc slăbesc sistemul imunitar, reduc nivelul colesterolului „bun” (HDL), considerat a avea o funcţie protectoare pentru inimă, şi măresc nivelul LDL (colesterolul „rău”), asociat  de specialişti cu un risc crescut de apariţie a bolilor cardiace.

Pentru a nu ajunge la doze excesive, specialştii recomandă să ne limităm, de preferinţă, la aportul de vitamina C din alimente bogate în această vitamina hidorsolubila: ardei roşii şi verzi, broccoli, varză de Bruxelles, fructe citrice, kiwi, papaya, căpşuni, ananas.

Iar in cazul Zincului suntem sfatuiti sa fim atenti la administrarea concomitentă a mai multor surse ale acestui mineral: alimente bogate în mod natural în zinc (fructe de mare, carne roşie), plus suplimente de zinc şi produse îmbogăţite cu zinc, precum sprayuri decongestionante nazale şi pastile pentru dureri în gât.
MAI POTI CITI