WIKI TAXA GAFA: TRUMP ameninta cu noi taxe vamale de 100% la branza si vinul frantuzesc

Taxa GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple) aduce prejudicii firmelor americane și este profund discriminatorie, a fost concluzia unei anchete aprofundate în SUA. 

Administraţia Trump ameninţă să impună taxe vamale suplimentare, ajungând până la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari pe produse franceze ca răspuns la introducerea în Franţa a unei taxe pe veniturile realizate de giganţii americani din domeniul Internetului (TAXA GACA).

Acest anunţ este urmare a unei anchete deschise în iulie de reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) care a ajuns la concluzia că legislaţia franceză numită GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple) aduce prejudicii firmelor americane.
Ce este Taxa Gafa care creste preturile la branza si vin frantuzesc

Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a calificat drept inacceptabile amenințările SUA cu sancțiuni în urma taxei GAFA pentru companiile de internet și a adăugat că Uniunea Europeana ar putea da o replică în forță Americii.

Simplul fapt că acest proiect s-ar putea aplica în 30 de zile, cu noi sancțiuni contra Franței, reprezintă un lucu inacceptabil. Nu este comportamentul pe care-l așteptăm de la SUA, unul dintre principalii noștri aliați și nici ce așteaptă Europa în general”,  a declarat ministrul Bruno Le Maire.

Franța a spus de mai multe ori că marile companii de tehnologie trebuie să plătească taxe în funcție de locul unde au activități, nu de cele unde își au sediul.

Franța a aprobat în iulie 2019 taxa care se aplică pentru companiile digitale cu business anual mai mare de 750 milioane euro, din care cel puțin 25 milioane euro în Franța.

Taxa GAFA are un cuantum de 3% din vânzările anumitor servicii digitale pe care marile companii le desfășoară în Franța. 

Aproximativ 30 de companii trebuie să plătească taxa și veniturile estimate din ea sunt de 400 milioane euro pentru 2019 (an pentru care taxa GAFA va trebui plătită retroactiv).
MAI POTI CITI