POVESTI terapeutice scurte: poveste terapeutica frica de ESEC si Incredere in sine

Marele avantaj al povestilor terapeutice este ca desfasurarea lor permite punerea progresiva in scena a unor adevarate povesti educative personalizate.

Unii dintre micuti vor avea nevoie de dragoni rai pentru a se elibera de frica; altii vor prefera zanele pentru a vorbi despre dragoste; uneori, personajele din viata reala, apropiatii vor aparea in mijlocul povestilor.

Principalele categorii de povesti terapeutice sunt:
  • poveste terapeutica autocunoastere

  • poveste terapeutica fericire

  • poveste terapeutica frica

  • poveste terapeutica frica de abandon

  • poveste terapeutica frica de esec

  • poveste terapeutica incredere

  • poveste terapeutica mancare

  • poveste terapeutica noroc ghinion cine stie

  • poveste terapeutica timiditate

  • poveste terapeutica toleranta

  • poveste terapeutica tristete
poveste terapeutica frica de abandon si incredere in sine

Exemplu de poveste terapeutica, scurta dar eficienta, carte te invata prin metafore ca NU trebuie sa te lasi infrant!

Te invata sa fii deasupra destinului tau, sa dai ocazia adversitatilor vietii sa fie pentru tine tot atatea prilejuri de a raspandi "dulcea aroma a cafelii” care iti este proprie, pe care doar tu o poti oferi… O poveste terapeutica despre frica esec si de increderea in sine!

Povestea spune ca era odata o fata care, lovindu-se de greutatile vietii, a mers la tatal ei sa se planga ca nimic nu-i iesea asa cum isi doreste.

Obosise sa lupte fara a obtine rezultatele pe care le astepta. Nu stia cum sa faca sa mearga mai departe in viata pentru ca se simtea epuizata si numai avea incredere. Avea impresia ca de cate ori rezolva o problema, aparea alta, frica de esec o insotea fiecare pas.

Tatal ei a ascultat-o atent si apoi a invitat-o sa pregateasca impreuna micul dejun. Ajunsi in bucatarie, el a luat trei oale si le-a pus cu apa la fiert. Cand au inceput sa fiarba a pus intr-una morcovi, intr-una oua si in cea de a treia cafea.

Le-a lasat sa fiarba fara sa spuna nici un cuvant. Doar ii suradea fetei lui. Ea astepta cu nerabdare, intrebandu-se ce voia sa faca tatal ei. Dupa 20 de minute tatal a stins focul, a pus ouale intr-un castron, morcovii intr-o farfurie si a turnat cafeaua intr-o ceasca.

Apoi a intrebat-o: “Draga mea, ce vezi aici?” “Oua, morcovi si cafea”, a raspuns ea.

Atunci a indemnat-o sa atinga morcovii. Ea ii atinse si observa ca erau moi. Apoi i-a cerut sa curete un ou de coaja si ea observa astfel ca oul era foarte tare. Apoi i-a spus sa guste din cafea. Curioasa, ea sorbi din lichidul parfumat apoi intreba: „Ce inseamna toate astea, tata?”

Atunci el i-a explicat ca toate cele trei elemente avusesera de infruntat aceeasi adversitate: apa fiarta. Doar ca au reactionat complet diferit: morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat, ouale au devenit foarte tari, in schimb cafeaua a schimbat cu aroma ei apa.

“Cu care dintre acestea trei crezi ca te asemeni tu?”, isi intreba el fata.

“Cand adversitatea bate la usa ta, cum raspunzi? Esti ca un morcov aparent tare, dar cand durerea te atinge te inmoi si-ti pierzi puterea? Esti asemenea oului, care incepe cu o inima maleabila si un spirit fluid, dar dupa un eveniment nefericit devine dur si inflexibil? Pe dinafara ramai la fel, dar pe dinauntru ai inima amara? Sau esti ca un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta, elementul care ii cauzeaza durerea. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare.”
MAI POTI CITI