ORA de iarna 2019 in Romania. Ora de iarna cand se schimba dormim mai mult.

Când se schimba ora de iarna 2019, cand se trece la ora de iarna, sau cand se schimba ora de iarna si nu in ultima rand cand se da ora de iarna in 2019 si dormim mai mult?

Intrebari legitime pe care le vedem in fiecare an rostogolindu-se pe tot internetul de la forumuri, la wikipedia si pe retelele sociale.

Asadar pe ce data se schimba ora de iarna in 2019 in Romania si in ce luna.

Ei bine schimbarea la ora de iarna in anul 2019 la noi in tara se va face in noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se dau inapoi cu o ora astfel incat ora 4 devine ora 3.
cand se da ceasul inapoi 2019 dormim mai mult

Conform Wikipedia Romania a adoptat pentru prima oara ora oficiala de iarna si de vara in anul 1932, schimbarile avand loc in prima zi de duminica din aprilie si prima din octombrie.

Masura a fost abandonata in 1941 si a fost reintrodusa in 1979. In urmatorii 18 ani, ora de vara era introdusa la sfarsitul lunii martie, iar ora de iarna la sfarsitul lunii septembrie.

Wiki trecere ora de iarna pareri pro si contra 

In mod normal, schimbarea orei nu va afecta in mod deosebit o persoana cu un program echilibrat de somn, de 7-8 ore pe noapte.

Ciclul somn-trezire se deregleaza mai des in cazul celor care nu respecta aceasta conditie, fapt ce duce la stari de somnolenta si de scadere a puterii de concentrare de-a lungul zilei.

Trecerea în sine la ora de vară este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte.

O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers.

Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekedin din octombrie.

Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din anul 1977.

Introducerea orelor de iarna si vara avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată.

Ambele părți, pro și contra ora de iarna si de vara, susțin beneficiile cantității mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală și la menținerea sănătății, întrucât, după cum bine se știe, soarele crește sinteza de vitamina D și reduce incidența ”dezordinii afective sezoniere”.

Intr–o declarație în cadrul Parlamentului European, un grup de oameni de știință a susținut parerea că trecerea în avans a orei timp de o jumătate de an, și apoi revenirea la ora de iarnă, crește riscurile de diabet zaharat și obezitate, deoarece metabolismul nostru ține de sincronizare.

Dincolo de orice parere pro sau contra ora de vara si ora de iarna, in prezent programul cu ora de vara si de iarna este folosit in marea majoritate a statelor din emisfera nordica, printre ele numarandu-se toate statele europene.

Marea majoritate a statelor din emisfera sudica au renuntat la trecerea la ora de vara sau iarna.
MAI POTI CITI