RECENZIE Un barbat pe nume OVE de Fredrik Backman: o poveste trista si amuzanta in acelasi timp

Rezumat Un barbat pe nume OVE de Fredrik Backman, un roman amalgam de umor de calitate si de tristete.

OVE este un personaj principal aparent lipsit de strălucirea unui erou, de vorbe de duh și de carismă irezistibilă, plus în pragul vârstei de 60 de ani, a cucerit Europa prin intermediul cărții de debut a lui Fredrik Backman.

Un barbat pe nume Ove a cucerit o lume intreaga prin modul irezistibil, plin de umor si tandrete, in care exploreaza teme grave precum pierderea, batranetea, diversitatea, toleranta, principiile morale, prietenia si speranta. La final, nu aveti cum sa nu il adorati pe Ove.

Un bărbat pe nume Ove, cartea lui Backman este o fermecătoare alternanță de motivații; piesă cu piesă, trecutul lui Ove îi justifică, oarecum, atitudinea de respingere pe care o are față de lume și netezirea asperităților cu aceasta nu va fi treabă ușoară.
Un barbat pe nume OVE de Fredrik Backman recenzie rezumat

Sufletul bun al celui lovit de destin trebuie să vină „până la jumătatea drumului” în relația cu o comunitate în care inițial Ove nu crede, confundând-o cu destinul potrivnic.

Aici este, de fapt, cheia succesului acestei povești dezarmant de nesofisticate; în loc să asambleze un eșafodaj magic care să „ia ochii” de la conținut, Fredrik Backman oferă publicului personajul care poate fi chiar vecinul de vizavi și care poate bombăni când trebuie să scoată pubela din curte în locul altora, dar la fel de bine se poate repezi să le stingă casa care a luat foc.

Ove este prototipul omului simplu, dar cu o inimă de aur, pe care a învățat s-o ascundă foarte bine. La suprafață este „un tip care arată cu degetul spre cei ce nu-i convin de parcă ar fi niște hoți”, dar în adâncuri își iubește cu ardoare soția, pe Sonja, care i-a schimbat viața atunci când a acceptat să se cunune cu morocănosul care este.

A fost raza lui de soare, cea care l-a contrabalansat cu optimism și care l-a părăsit definitiv chiar în momentul în care Ove are în față eternitatea bătrâneții.

Dar este menirea unei alte femei, noua vecină de peste drum, să-l readucă în mijlocul lumii. Parvaneh s-a mutat împreună cu familia vizavi de casa lui Ove și, deși nu știe, are misiunea de a readuce în mijlocul comunității o inimă de aur învelită într-un strat gros de plumb.


Intr-o dimineata de noiembrie, insa, tot universul si planurile sale ii sunt date peste cap in cel mai neasteptat mod cu putinta, cand o iranianca Parvane pe cat de gravida, pe atat de dezinvolta, si sotul ei tolomac, impreuna cu cele doua fetite ale lor, se muta langa casa lui si-i turtesc cutia postala cu o remorca (desi Ove postase foarte clar peste tot afise cu „Interzis accesul masinilor in zona rezidentiala”).

Povestea pe care o spune jurnalistul Fredrik Backman în romanul Un bărbat pe nume Ove este pe cât de simplă, pe atât de emoționantă, întrucât nu include supereroi și fapte epice. Fiind verosimilă și cu potențial corespondent în viața reală, narațiunea merge direct la sufletul cititorului
MAI POTI CITI