Pareri BANCI Retragere Bani in Strainatate fara comisioane: BCR, Idea Bank, Banca Feroviara si Alior Bank.

Ce faci daca 3sti in strainatate si vrei sa scoti bani de pe cardul tau emis in Romania? 

Parerea noastra este ca trebuie sa te astepti sa platesti comisione bancare mai mari ca in Romania, opinie intarita si de numeroasele comentarii de pe forumuri.

Asta in pofida faptului ca Romania a optat pentru aplicarea regulii privind egalizarea comisioanelor pentru platile externe cu cele interne.

Aproape nicio banca romaneasca nu respecta aceste reguli legate de egalizarea nivelului comisioanelor pentru platile externe cu platile interne.

Daca ne referim strict la retragerea de bani de pe card in strainatate, doar patru banci: BCR, Idea Bank, Banca Feroviara si Alior Bank practica aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din Romania.

lista banci carduri fara comisioane retragere bani in strainatate

Platile cu cardul la comercianti in strainatate sunt necomisionate, la fel ca cele din Romania, dar aceasta este o regula impusa de organizatiile de plata Visa si Mastercard peste tot in lume, si nu are legatura cu regulamentele Comisiei Europene.

In privinta transferurilor bancare externe, adica in euro, nicio banca romaneasca nu aplica regula Comisiei Europene: comisioanele pentru platile in euro sunt mult mai mari decat cele in lei.

Conform reglementarilor europene atunci cand faci o plata externa in euro, lei sau coroane suedeze in cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decat echivalentul unei tranzactii nationale.

Chiar si bancile din afara UE sunt obligate sa aplice aceasta regula, dupa cum sra scris pe site-ul Comisiei Europene.

In luna aprilie 2018, Comisia Europeana a propus extinderea regulii si pentru tarile non-euro, astfel incat toti cetatenii europeni sa poata face transferuri internationale in euro cu aceleasi comisioane ca cele pentru transferurile interne.

Noile reguli mai prevad informarea consumatorilor privind costul conversiei valutare inainte de efectuarea unei plati externe intr-o alta valuta decat cea din tara lor.

Insa la acest moment in Romania, in timp ce o plata interbancara interna in lei are comisioane, in functie de banca, intre 0 lei si 4,6 lei, la o plata externa in euro, comisioanele pleaca de la 5 lei si ajung chiar si la 30 de euro, tariful mediu fiind 0,1% din suma transferata, minim 10 euro.
MAI POTI CITI