Opinii LEGEA Panourilor fotovoltaice: PROSUMATORII NU trebuie să se autorizeze la ANAF.

WIKI: ce este un Prosumator? Ei bine conform proiectul final al legii energiei regenerabile, un PROSUMATOR este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice.

Micii producători casnici de energie electrică vor putea în sfârşit să îşi vândă energia pe care o produc acasă în exces faţă de consumul lor prin injectarea curentului in reteaua nationala.

Parerea clientilor despre noua lege a panourilor fotovoltaice extrasa din media comentariilor de pe forumuri:

1. Opinii Pozitive: 2,4
2. Opinii Negative: 2,0
3. Opinii Neutre: 0,6

Preţul pe care îl primesc prosumatorii (producatorii de energie electrica persoana fizica) este, după lungi discuţii, cel de pe piaţa spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior.
prosumator producator energie electrica persoana fizica fara taxe la anaf
Ca exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea.

Asadar, conform noii legislatii un prosumator destine instalatii de producere a energiei electrice inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Prosumatorii care dețin in proprietate unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE in vigoare.

Prosumatorii mici producatori de energie electrica nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare, între banii plătiţi de ei pentru energia consumată din reţea şi ce trebuie să primească în urma injectării de energie în reţea. 

pareri prosumatori legea panourilor fotovoltaice 2018
Furnizorii sunt obligaţi să preia energia micilor producatori de energie electrica, iar distribuitorii sunt obligaţi să îi racordeze la reţea. 

Amintim că este necesar un smartmeter care să măsoare în dublu sens, atât energia activă cât şi pe cea reactivă. Iată ce scrie în proiectul de lege:

În factura de energie electrică, prosumatorii prevăzuți la alin. (6) beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea.

Operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea prosumatorilor prevăzuți la alin. (6) și a autorităților publice prevăzute la alin. (61) în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.

Prin derogare de la Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și excedentul vândut furnizorilor.
MAI POTI CITI