OPINIA medicilor: LUTEINA este buna pentru Memorie si Atentie.

Cercetătorii Universității din Illinois în colaborare cu specialisti de la Universitatea din Georgia au descoperit un NOU beneficiu al LUTEINEI care pe lângă rolul de agent antiinflamator și cardioprotector are si capacitatea de a contracara îmbătrânirea cognitivă, mentiand sanatatea memorie si puterea de atentie.

Parerea cercetarilor fiind ca sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul luteinei, aportul necesar, depunerea la nivelul retinei și la nivel cerebral și cum influențează exact capacitatea cognitivă umana.

Odată cu imbatranirea, pot să apară procese de declin cognitiv. Acest proces poate avansa prea rapid sau poate debuta mult prea devreme, chiar de la varste mai mici incepand si de la 30 de ani. 
noi pareri beneficii ascunse ale luteinei pentru sanatatea creierului uman

Luteina este un nutrient și un pigment anorganic, un carotenoid, întâlnit într-o varietate de alimente ca varza kale, spanac, alte verdețuri, morcovi sau chiar ouă.

Luteina nu poate fi produsă de organismul uman, fiind necesar a fi absorbită din alimente care o sintetizează, ca varza kale sau alte verdețuri, alimente sau suplimente alimentare. Asimilată astfel în organism, luteina poate fi detectată în țesuturile cerebral și în retină.

Participanților la studiul clinic de fata le-a fost măsurat nivelul de luteină din organism, iar activitatea cerebrală a participanților a fost analizată cu ajutorul electrozilor atașați pe scalp. 

Fiecare subiect a fost supus unor exerciții de atenție pentru a testa atenția selectivă, inhibiția atențională (abilitatea de a ignora stimulii irelevanți) sau inhibiția repsonsivă (abilitatea de a suprima impulsurile nepotrivite). 

Astfel s-a observat că persoanele cu cele mai mari concentrații de luteină au prezentat abilități cognitive similare cu ale indivizilor tineri și superioare față de ale indivizilor de vârsta lor, dar cu nivel redus de luteină. 

Aportul optim de luteina poate fi asigurat prin adoptarea unei diete echilibrate, precum si prin administrarea zilnica de suplimente cu luteina. 

Luteina se regaseste intr-o serie de alimente sanatoase (in special in fructe si legume), dar si sub forma de supliment alimentar. 

ATENTIE! Organismul nu are abilitatea de a produce pe cont propriu luteina.
MAI POTI CITI