Bonurile FISCALE contin Bisfenolul A care dauneaza grav sanatatii casierilor.

Un nou studiu stiintifica intareste parerea ca Bonurile Fiscale pot dauna grav sanatatii. Bisfenolul A aka BPA continut de bonurile fiscale poate produce afectiuni grave doar prin atingerea bonului

Un grup de cercetători din cadrul Universității din Alberta (Canada), în colaborare cu Universitatea Stockholm a remarcat prin intermediul unui studiu restrâns faptul că, la oameni, bisfenolul A ajuns în organism prin expunere cutanată se excretă mult mai greu decât în cazul în care acesta este ingerat.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca pur si simplu banala manipulare a bonului fiscal atunci când faci cumpărăturile, pot constitui la rândul lor căi prin care bisfenolul A poate să ajungă în organism, și nu doar prin dietă cum se credea pana in acest moment.
bonurile fiscale imbolnavesc casierii pareri medicale

Bisfenolul A sau BPA este deseori folosit pentru producerea hârtiei termice utilizate pentru tipărirea bonului, fiind responsabil de modificările de culoare ce fac lizibile datele fiscale de pe acesta.

Astfel, consumatorii pot fi expuși, dar mai ales casierii, la bisfenol A prin intermediul pielii , ceea ce conform studiului, influențează persistența substanței în organism.

Pentru a afla mai multe despre expunerea cutanată la BPA, cercetătorii au rugat voluntarii să consume prăjituri care aveau în compoziție câteva micrograme de bisfenol A și au monitorizat concentrațiile excretate prin urină, care au dispărut după 24 de ore de la ingestie.

În partea a doua a experimentului celor 6 participanți li s-a oferit tichetul fiscal spre a fi ținut în mână timp de 5 minute, fiind întârziat momentul spălării mâinilor timp de 2 ore minimum.

De asemenea, gradul de expundere, respectiv cel de absorbție a bisfenoului a depins foarte mult de vigoarea cu care a fost strâns bonul în mână, gradul de hidratare al mâinii sau variații ale conținutului lipidic și de keratină al stratului cornos al pielii.

Prin urmare, la unii participanți urme de bisfenol A erau prezente în urină chiar si la 2 zile de la expunere, respectiv la jumătate dintre ei s-au remarcat nivele detectabile de BPA chiar și după o săptămână.

De ce este periculos Bisfenolul A?
Ei bine bisfenolul A determină dereglări ale producerii de hormoni estrogeni în organismul uman. La majoritatea subiecților testati clinic a fost identificat un risc crescut de cancer de sân și de prostată, diabet de tip 2, obezitate și chiar pubertate precoce la fete

Autorii studiului au concluzionat că, absorbția prin intermediul tegumentului a bisfenolului A prelungește timpul de excreție urinară al acestuia și astfel, persoanele care manipulează frecvent bonuri fiscale sunt mult mai expuse la această substanță și poate conduce la concentrații mult mai mari de bisfenol A neconjugat în circulația sistemică.

Persoanele care manipulează în mod frecvent bonuri fiscale (cum este de exemplu expunerea profesională la casieri) ar putea prezenta nivele crescute de BPA în urină, la fel și cele care nu se spală pe mâini după ce intră în contact cu astfel de bonuri o perioadă mai lungă de timp.

Într-o situație similară se pot afla persoanele care NU se spală de mâini după manipularea bonului fiscal și mănâncă cu mână contaminată.

Solutia este simpla si consta pur in spalarea mainilor. S-a demonstrat că aproximativ 60% din bisfenolul A a fost eliminat prin spălarea viguroasă a mâinilor cu apă timp de 10 secunde, ajungând la 80% dacă se utilizează și săpunul.
MAI POTI CITI