WIKI GEORGE STANCA. Biografia vietii jurnalistului & scriitorului. Omul care a plecat la 71 de ani sa viseze lumina trecutului

Spui GEORGE STANCA spui un OM cat un ocean. Boem, sensibil, agitat, generos, iubitor de lucruri frumoase, poezie, fotbal, muzica, admirator gentil si "tandru la maxim" al femeilor.

Familist, un profesionist cum putini vor mai fi s-a dus sa cante si sa scrie in ceruri GEORGE STANCA. In 4 februarie 2019 dupa mai multe luni de suferinta a murit pe patul de spital la SFANTA MARIA in capitala.

Inima lui mare nu a mai rezistat si DOAMNE cate mai aveati de facut domnule scriitor, jurnalist , pamfletist iubitor de muzica , poezie si fotbal, profesor universitar, autor de romane , premiat.

Vanat de dusmani a stiut sa iasa invingator. Iubea oamenii, natura.

In vara aceasta  trebuia sa ajungeti la COSTINESTI cand se implinesc 20 de ani de existenta a localului devenit un brand WHITE HORSE.
george stanca biografie personala

Loc pastrator de amintiri duioase ale tineretii.

Cine oare va mai scrie "SCRISORILE LUI STANCA"? Cine ? Fiul ANISOAREI nascuta CRACIUN si a lui NICOLAE STANCA a plecat acolo unde ...

ACOLO...

ACOLO UNDE NINGE CU POLEN DE CRINI
ZAPEZILE SUNT GALBENE DE CEARA
IARNA E ADANCA, ARE IN GHEATA SPINI
CRIVATUL SUNA MALEFIC
FLORILE MOR ASFIINTIND

SI MA TREZESC RACNIND LA FLUTURI EU SUNT AUTORITATEA TUTELARA
VA ORDON PREDATI POLENUL

BIOGRAFIE George Stanca. La 7 mai 1947 se nastea la BUFTEA jud ILFOV GEORGE STANCA. Tinerii trebuie sa stie ca GEORGE STANCA a facut multe lucruri la viata  sa profesional vorbind si este nederept sa legi activitatea sa doar de  functia de editorialist la ziarul CLICK unde scria epistole.

Aceste epistole au fost adunate in cartea "EPISTOLAR" lansata in noiembrie 2011. In anul 2004 GEORGR STANCA era desemnat "OMUL ANULUI".

In perioada 1954-1961 a terminat SCOALA PRIMARA din GIULESTII SARBI aflat la marginea capitalei. Primele incercari literare  au fost legate de reviste precum " CRAVATA ROSIE," LUMINITA".

Vine si perioada liceului in perioada 1961-1965 la LICEUL DOAMNA STANCA.Ce facultate a ales dupa terminarea liceului?

A absovit FACULTATEA DE CONSTRUCTII 1965-1973 si a devenit inginer profesie pe care a practicat-o cu drag in paralel cu activitatea artistica si literara.

Ba in perioada facultatii a infintat trupa  de rock ODEON al carui solist vocal a fost. Nu s-a ferit sa lucreze pe santierele patriei la CHIAJNA si apoi la un depozit de legume fructe.

A venit si perioada lucrului la prefabricate in VITAN BARZESTI si MILITARI BCA.

Cum sa nu lucreze si la IAPI TURISM ca arhitect sef in sistematizare teritoriala. inginer sef la ICRAL COTROCENI pana in 1989.

In 1971 se produce debutul literar ca publicist la "SAPTAMANA LUI BARBU". Iubitor de pop rock a scris editoriale si apoi s-a facut " comentator muzical".

Alte colaborari la "SAPTAMANA LUI BARBU". Urmeaza  colaborarile la COTIDIANUL, SCANTEIA TINERETULUI.

In perioada 1973-1975 lucreaza ca si redactor la "FLACARA". Stiti ca impreuna cu ADRIAN PAUNESCU si DORIAN TUDORAN , GEORGE STANCA infiinteaza CENACUL FLACARA.

Urmeaza cea mai frumoasa perioada a calatoriilor in toata tara. GEORGE STANCA avea sa ii descopere pe cei ce vor deveni mari cantareti de muzica folk.

Descopera  reportajul de care nu s eva mai desparti. Pseudonimul literar sub care va scrie GEORGE STANCA a fost GHENADI STRUNGAR.

Din 1998 scrie rubrici de monden si  fotbal. GEORGE STANCA a fost redactor sef la JURNALUL NATIONAL,  sef sectie la  REPUBLICA unde semna articole de sport.

La publicatia FIDELITATEA scrie chestii mondene. Din 1999 incepe rubricile sportive la GSP. Cine nu isi aminteste cu cata nerabdare  asteptam sa citim articolele despre vedete in revistele VIP si SUPER VIP.

Ce pamflete in perioada 1999-2004. CURIERUL ZILEI, GAZETA DE CRAIOVA, TRANSILVANIA JURNAL publicatia BIG MEDIA, INTEGRAME MONDENE, 1994-1995.

In perioada 1996-1997 semneaza   articole sportive in GIULESTINA el fiind GIULESTINO.

Urmeaza o perioada de RELATII PUBLICE la echipe de fotbal la S.C. FULGERUL BRAGADIRU 1999-2001.

Din 1991 editorialist la TV SOTI.

1994-1996- realizator la AMEROM. Trece pe la SOTI CONSTANTA 1995-1998.TL7 ABEC in anul 2000 si ANTENA1.

Are o rubrica permanenta la TVR la emisiunea CEAIUL DE LA ORA 5-1994-1997. La ANTENA 1 realizeaza cu VLAD STERIAN "MECIUL MECIURILOR".

Ce carti a publicat GEORGE STANCA? Amintim : TANDRETE MAXIMA, POEME PRICINOASE, EXAMEN CU LIFTUL, UN AN SUB CIORBEA, DE LA MAREA SCHIMBARE LA MAREA DEZAMAGIRE.

STAREA DE GR{E}ATIE.  ESTI MICA BOCSA, EU VA SFIDEZ PE TOTI, EROTIKON, REPORTER DE PROFESIE, IERTATI-MA, ANGEL RADIOS.

PERIOADA DE RADIO & TV
1990-1991-  RADIO FUN apoi RADIO CONTACT 1993-1996

La OTV realiza emisiuni de cultura in perioada 2004-2005-2006. Va amintti de "CARTE CU LINGURITA" si" CHESTIUNEA LUI STANCA?"

O perioada s-a ocupat de formarea mintilor tinerilor studenti a fost lector universitar al FACULTATILOR DE JURNALISM la PITESTI-UNIV CTIN BRANCOVEANU,  la BRASOV in perioada 2000-2001.

A predat ISTORIA PRESEI. In 2010 isi da lucrarea de doctorat  cu tema PAMFIL SEICARU. Nu uitam nici perioada petrecuta la "ADEVARUL".

Stiati ca GEORGE STANCA a participat la REVOLUTIE a fost ranit si spitalizat? Dar despre  faptul ca scria la publicatii romanesti in afara la  MIORITA SACRAMENTO in AMERICA, apoi in NOUA ZEELANDA.

A fost desemnat cetatean de onoare al comunei SPICA din judetul OLT.

GEORGE STANCA apare in  WHO S WHO, in ISTORIA LITERATURII ROMANE.

Multi au consemnat ca fiind interesant in viata lui GEORGE STANCA ca a fost singurul jurnalist roman condamnat pentru plagiat.

A fost achitat in 2011 si GEORGE STANCA s-a aparat in instanta spunand ca i s-a cerut de catre publicatie sa accepte plagiatul fiind atentionat ca altfel i se va retrage sprijinul. GEORGE STANCA fusese pacalit.

GEORGE STANCA  a luat si cursuri de mandolina. A cantat la ORCHESTRA CASA PRIETENIEI ROMANO-SOVIETICE.

A trait o perioada magnifica cu muzica unor cantareti si trupe de vis.

PHOENIX, SFINX, DAN ALDEA SEMNAL M , ROSU SI NEGRU, LIVIU TUDAN.  I-a lansat la CENACUL FLACARA pe MIRCEA VINTILA, DAN CHEBAC, DORU STANCULESCU, NICU ALIFANTIS.

Perioada vacantelor studentesti la COSTINESTI greu de repetat perioada. A satului de pescari COSTINESTI acolo unde GEORGE STANCA s-a "imbolnavit " de nostalgie care nu l-amai parasit nicicand.

Ce stiu tinerii de azi de COSTINESTIUL de atunci? In care mancai iaurt de la magazinul alimentar mergeai la cantina si beai vin alb  la un pret  de azi niciun pachet de tigari nu cumperi.

Joaca de-a "harmoniada" COSTINESTI acel  COSTINESTI al saraciei in care veneau haiducii ce se bucurau la "fantana fericiri".

Se intersecta cu "PRINTISORUL"  NICU CEAUSESCU dar acesta avea o prezenta extrem de discreta si mergeau la VOX MARIS-ul lui NICISOR NASTASE si la FORUM.

Mustea COSTINESTIUL de poezie si cultura, expozitii foto, lansari de carte  piese de teatru si concerte rock.

Muzica se asculta la un mini mag sovietic ce functiona cu baterii.

Se asculta muzica unor artisti uriasi de la  SIMAN & GARFRUNKEL, PAUL ANKA, MAMA & PAPAS,  CONNIE FRANCES.
wiki imagini rare george stanca

Si mareata trupa SHADOW. Si concertele  folk. Si oamenii pe care i-a cunoscut de la IONEL STOICA omul de televiziune, HRUSCA, ANDREI PARTOS, DIVERTISII.

Stiati ca la CLUBUL DOORS din CONSTANTA peretii sunt impodobiti cu  coperti ale LP-urilor de colectie ce i-au apartinut lui GEORGE STANCA?

La WHITE HORSE se manaca slana cu ceapa si se ascultau recitaluri ale unor OVIDIU LIPAN TANDARICA, A. G, WEINBERGER, CORNELIU STROE, MIKE GODOROJA, ALIN OPREA , GYURI PASCU.

In 2017 GEORGE STANCA ajungea cu emotii in COSTINESTI-ul tineretii sale. Isi propusese sa revina in 2019 cand WHITE HORSE va implini 20 de ani.

Sper ca in aceasta vara cei care l-au cunoscut pe GEORGE STANCA sa ii onoreze cum se cuvine memoria.

Pana in ultimele clipe de viata GEORGE STANCA s-a gandit la preietenii de o viata carora le-a dedicat SCRISORI.

ZINA DUMITRESCU, VLADIMIR GAITAN vechiul sau prieten cu care impartasise momentele de suferinta. BOALA nu iarta.

Asa cum frumos spunea VLADIMIR GAITAN care tocmai a implinit 71 de ani pe 2 februarie 2019.

Ca la un cinematograf de provincie s-a rupt banda cu filmul. Si oricat au cautat sa peticeasca banda nu s-a mai putut.

GENEROS, SENSIBIL  scriitorul , poetul iubitorul muzicii si al sportului s-a dus sa se culce. Asa cum frumos spunea dansul.

S-A DUS SA SE CULCE CU CAPUL PE AMINTIRI INTR-UN LOC INVERZIT IN CARE SA ISI VISEZE LUMINA TRECUTULUI.

RAMAS BUN, GEORGE STANCA! Lumea este mai saraca pentru ce care te-au respectat si iubit si apreciat.

Cei care doresc sa isi ia la revedere de la cel ce a fost de acum GEORGE STANCA o pot face  de azi 5 februarie 2019 de la ora 15 la BISERICA SF GHEORGHE NOU din capitala.

Maine  6 februarie 2019 va avea loc inmormantarea la ora 13 la BISERICA SF GHEORGHE CEL NOU. Cortegiul va trece si pe la CIMITIRUL BELLU.

 DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA!  MAESTRE, GEORGE STANCA iti vom duce dorul!
MAI POTI CITI