Pareri Celulele STEM: garantia sanatatii, tratament in peste 70 de boli.

Sa ne facem o parere despre beneficiile celulelor stem pentru sanatatea noastra si despre cele mai noi informatii din domeniu.

Numite și celule sușă, celulele stem sunt celule primordiale, adică acele celule care au capacitatea de a se divide și de a se transforma, la nevoie, în celule specializate, cu forme și cu funcții specifice (celule sangvine, celule nervoase, celule cardiace, celule ale pielii, inclusiv celule ale sistemului imunitar).

Cu cât sunt mai tinere celulele stem, cu atât abilitatea lor de a se înmulți și de a se diferenția în diferite tipuri de celule specializate este mai mare, conform cercetărilor.

Cele mai tinere dintre celulele stem sunt cele embrionare, însă, în cazul lor, se ridică o serie de probleme de etică, dat fiind că ele pot fi recoltate din structurile unor embrioni în formare. 
pareri celulele stem informatii de ultima ora

În schimb, recoltarea unor celule stem tinere din cordonul ombilical, în primele momente de după naștere, înainte de a fi aruncat împreună cu placenta care a adăpostit fătul, nu ridică probleme de etică și reprezintă o șansă unică pentru copilul în cauză, cu potențialul de a-i schimba acestuia parcursul medical. 

De altfel, celulele stem (adulte), cu ajutorul cărora organismul se poate reface de-a lungul vieții, se găsesc și în alte structuri-cheie, precum măduva osoasă ori sângele periferic, însă acțiunea lor de regenerare este strict locală, spre deosebire de acțiunea celulelor stem tinere (ombilicale), care pot „repara” aproape orice zonă din organism.

Celulele STEM Tratament în peste 70 de boli 

În urma studiilor, s-a constatat că în sângele ombilical sunt de zece ori mai multe celule producătoare de celule sangvine decât în sângele obișnuit și, de asemenea, sângele ombilical ar avea o mai bună abilitate de a genera celule sangvine decât măduva osoasă. 

Poate și din aceste motive, celulele stem sunt folosite, deocamdată, mai ales pentru tratarea bolilor de sânge: 
  • cancere ale sângelui (leucemie acută limfoblastică sau mieloblastică, leucemie limfoidă sau mieloidă cronică), 
  • cancere limfatice (limfom Hodgkin și non-Hodgkin), 
  • forme severe de anemie (siclemie, talasemie majoră, anemie Fanconi), 
  • hemoglobinopatii, 
  • boli metabolice rare și altele. 

În total, sunt peste 70 de boli pentru care transplantul de celule stem este un tratament de rutină. 

Se fac, însă, cercetări pentru utilizarea celulelor stem în tratarea altor 80 de boli grave, printre care:
  • boli autoimune (diabet, scleroză multiplă sau maladia Parkinson), 
  • boli si afectiuni cardiace 
  • boli ale ficatului (inclusiv ciroză). 

Până la ora actuală, în întreaga lume s-au înregistrat peste un milion de transplanturi care au folosit orice formă de celule stem (provenite din sângele ombilico-placentar,

Grefele de celule stem din sângele ombilico-placentar sunt 100% compatibile în cazul unui transplant la aceeași persoană, iar efectul de respingere de către organism este mult redus, în comparație cu transplantul de celule stem din alte zone.
MAI POTI CITI