Impresii PENSIUNEA KOROS / IZVORUL CRISULUI langa CASTELUL KORNIS.

Inainte sa ne facem o impresie despre pensiunea Koros din Izvorul Crisului sa ne facem o parere despre CASTELUL KORNIS SZENBENEDEK care se afla la 50 de kilometri de CLUJ si la 3 km de orasul DEJ.

Vom vorbi despre marirea si decaderea acestui loc unic lasat de izbeliste. Mai poate fi inca vizitat  asta pentru cei care se simt puternici.

Sa nu aiba lacrimi in ochi pentru  decaderea acestui castel  sa nu simta o revolta imensa pentru nepasarea si lipsa de preocupari actuale  cand vine vorba de  atentia  acordata azi castelelor si conacelor TRANSILVANIEI.
Castelul Kornis atractii turistice Transilvania

CASTELUL KORNIS figureaza pe lista monumentelor istorice ale judetului CLUJ si se afla pe raza localitatii MANASTIREA jud CLUJ.

CASTELUL  a fost construit un perioada 1573-1593 in stil renascentist si de-a lungul timpului au fost construite cladiri secundare pe forma unei incinte sub forma de patrulatere.

In 1673 dupa ce devine proprietarul castelului GASPAR KORNIS un nobil erudit si foarte iubit de localnici a ridicat si cel de-al doilea  etaj al cladirii princiapale.

Fiul sau ZSIGMOND KORNIS renoveaza castelul la 1680 distrus de revolte. Doua noi corpuri se adauga corpului principal si se reface turnul de intrare in castel.

Sunt refacute scara interioara si ancadramentele de la ultimul etaj cu paitra de tuf adusa tocmai de la DEJ.

Al doilea razboi mondial aduce nenorociri mandrului castel care este distrus. Au cazut prada distrugerii colectia de 9000 de volume si carti rare dar si imensa colectie istorica naturala.

Pavilionul castelului devine siloz si mai apoi scoala. Nici dupa 1944 castelul nu are o soarta mai buna. O singura parte a zidurilor intra in renovare.

In perioada 1975-1976  reprezentantii bisericii ortodoxe  se ocupa de renovarea capelei.

Ajuns o ruina castelul KORNIS sta inca in picioare. Nu degeaba acest castel era cunoscut si drept CASTELUL INOROGILOR.

Se spune ca inorogii vegheaza si azi protectoarea  castelului MAICA DOMNULUI. INOROGII se gasesc in blazonul familiei KORNIS.

La intarea in castel se afla si podul suspendat care era ridicat doar noaptea sau in caz de pericol.

FANTANA castelului era inconjurata de stalpi si arcade. Distruse au fost terenurile imense de mii de hectar arabile, terenurile de pasunat, padurile si  zonele cultivate odinioara cu vita de vie.

Ultimul locuitor al castelului un nepot ce purta acelasi nume cu al starmosului KORNIS  a plecat de  frica comunistilor prin 1944.

Stia ca nu mai era nimic de facut. Nepotul a lucrat ca si contabil la fabrica pe care el o construise in DEJ. A murit singur si sarac.

Astazi ultima mostenitoare  aflata in UNGARIA a castigat prea tarziu cateva din drepturile de proprietate.

Se spune ca la CASTELUL KORNIS veneau oaspetii distinsi  dornici sa participe la baluri si la intalniri de afaceri.

Unii spun ca MARIA THERESA a locuit si ea la castel  insotita de un ofiter al GARNIZOANEI din DEJ.

Pacat de  maretia acestui castel ce ar fi putut fi salvat de la ruina. Si totusi daca v-ati hotarit sa vizitati castelul sa vedem unde va putei caza in zona.
Pareri Impresii pensiunea Körös Izvorul Crisului

PENSIUNEA KOROS - IZVORU CRISULUI /  KOROSDO

IZVORUL CRISULUI. nr. 309. CLUJ
INFORMARI si REZERVARI 0766313638
0763533443
TINUTUL DE SUS-IZVORUL CRISY

Pensiunea Körös este situată în satul Izvoru Crișului, reședința comunei cu același nume. Comuna Izvoru Crișului aparține de ținutul etnografic “Țara Călatei”, în maghiară Kalotaszeg.

Camerele sunt frumos aranjate, iar piesele de mobilier sunt realizate din lemn natural, de către pricepuți meșteri din zonă.

În fiecare cameră putem admira fotografii ce reflectă viața satului de odinioară.

Pensiunea Körös dispune de 7 camere, cu o capacitate totală de 19 locuri, astfel:
  • 1 apartament cu pat matrimonial
  • 3 camere cu două paturi (twin)
  • 3 camere cu pat matrimonial
In 3 camere există și pat suplimentar

Camerele sunt dotate cu: încălzire centrală, tv lcd, internet wireless (wi-fi), frigider, seif în dulap, baie cu duș și uscător de păr.

Baia din apartament este dotată cu cadă. Animalele de companie nu sunt acceptate.

Dotări exterioare pensiunea Koros: parcare gratuită – supravegheată video, terasă, grătar cu terasă acoperită, curte interioară, toalete în curte, fântână cu apă potabilă, loc pentru picnic și plajă.
MAI POTI CITI